Janáčkův máj připomene Chopina, Mahlera a Máchu

Ostrava 21. ledna (ČTK) - Jubilejní 35. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj se letos zaměří na velké symfonické koncerty a připomene také některá významná výročí hudebních velikánů. Už třetím rokem se nebude konat pouze v Ostravě, ale na koncerty se mohou těšit i posluchači v dalších sedmi městech kraje. Festival 24. května tradičně zahájí Sinfonietta Leoše Janáčka, tentokrát v provedení České filharmonie s dirigentem Zdeňkem Mácalem, řekl dnes novinářům ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Dvousté výročí narození Fryderyka Chopina připomene koncert světově uznávaného klavíristy Garricka Ohlssona. „I Poláci, myslím, uznají, že nejen oni umí hrát svého Chopina,“ podotkl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Dalším výročím, které festival připomene, bude 150. výročí narození skladatele Gustava Mahlera. Věnován mu bude festivalový prolog, který je připraven přesně týden před slavnostním zahájením festivalu. Zpívat bude operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Festival tradičně propojuje také hudbu a mluvené slovo, a obdivovatelé poezie Karla Hynka Máchy se tak mohou těšit na večer nazvaný A jen zem bude má věnovaný 200. výročí jeho narození.

Dvě premiéry - česká a festivalová

Po letech jednání do Ostravy přijede polský skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki. „Je to jeden z největších žijících světových skladatelů. Dá se říct bez nadsázky: žijící legenda hudby 20. a 21. století,“ podotkl Javůrek. Posluchači uslyší jeho koncert pro violoncello a orchestr a v české premiéře Tři čínské písně. Ve druhé polovině koncertu se skladatel představí rovněž jako dirigent, který navíc jako jeden z mála na světě diriguje levou rukou.

Poprvé na festivalu zazní rovněž celý cyklus Má vlast Bedřicha Smetany, který je připraven na závěrečný koncert 13. června. Pod taktovkou dirigenta Jiřího Kouta bude hrát Symfonický orchestr hlavního města Prahy. „Pokládám tuto skladbu za nejslavnostnější, nejkrásnější českou hudbu, která byla napsána,“ podotkl Javůrek.

Pro zájemce je na koncerty připraveno 10 tisíc vstupenek. Jejich cena se bude pohybovat od 100 do 350 korun.