Sundance bude chudší, ale diváky o nic neochudí

Park City - Proslulý americký festival nezávislých filmů Sundance bude letos podle pořadatelů chudší než v minulosti. 26. ročník přehlídky, u jejíhož zrodu stál herec a režisér Robert Redford, ovlivnily podobně jako jiné kulturní akce problémy americké ekonomiky. Tým pořadatelů v čele s novým ředitelem Johnem Cooperem ale slibuje, že návštěvníci by zeštíhlení rozpočtu neměli příliš poznat a že se mohou opět těšit na velký počet zajímavých snímků. Český zástupce mezi nimi ovšem nebude.

Pořadatelé mimo jiné zrušili festivalové noviny a snížili počet sálů, kde se budou filmy promítat. Cooper rovněž skoncoval s tradicí oficiálního zahajovacího večera, zřídil ale dvě nové festivalové sekce.

"Lidé stále očekávají dobrou show. Menší rozpočet nás přiměl být hodně kreativní. Myslím, že z toho vzešlo pár dobrých věcí." /provozní ředitelka festivalu Sarah Pearcová/

Sundance 2010 začíná (zdroj: ČT24)

První z nich nazvaná Next je věnovaná filmům vytvořeným s minimálním rozpočtem, což je podle pořadatelů ztělesněním „tvůrčího riskování“. Sekce Spotlight (Reflektor) pak představí snímky, jež si získaly přízeň publika na jiných festivalech. Pořadatelé Sundance do ní zařadili například francouzsko-italský snímek Prorok, jenž zaujal diváky v Cannes.

Podobně jako v minulých ročnících bude silná sekce dokumentárních filmů. Mnoho z nich se věnuje aktuální problematice ozbrojených konfliktů, zejména v Iráku a Afghánistánu, a terorismu.

Rovněž v hlavní soutěži hraných filmů rezonují současná témata. Například film The Dry Land (Souše) je příběhem návratu veterána z Iráku do civilního života. O přízeň festivalové poroty ale bude soupeřit i životopisný snímek Howl (Kvílení) o básníkovi Allenu Ginsbergovi, kterého ztvárnil James Franco.

Zahraniční filmy pak zastupuje například australský snímek Animal Kingdom (Říše zvířat). Jde o kriminální příběh mladého muže a jeho tří strýců kriminálníků. Česko letos na festivalu žádného zástupce nemá. V roce 2007 zde ale na sebe upozornil snímek Once, ve kterém jednu z hlavních rolí ztvárnila česká hudebnice Markéta Irglová.

Filmový festival Sundance se poprvé konal v roce 1978. Postupně sehrál důležitou roli ve vzestupu amerických nezávislých filmů, zároveň ale kvůli blízkosti Hollywoodu měl vždy i komerční stránku. Podle kritiků je to jeho věčný konflikt. Loni festival navštívilo 40 tisíc diváků.

  • Un prophete zdroj: www.cinemovies.fr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88181.jpg
  • Robert Redford autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62347.jpg