Na Thálii 2009 jsou nominováni téměř samí „nováčci“

Praha - Bára Basiková, Pavel Batěk, Kateřina Burianová nebo Daniel Hůlka jsou mezi nominovanými na Ceny Thálie 2009. Prestižní ocenění budou předána 20. března v Národním divadle v Praze už posedmnácté a slavnostní večer, kterým bude provázet herec Antonín Procházka, v přímém přenosu opět odvysílá Česká televize. Thálie se uděluje v kategoriích činohra, opera, balet, opereta a muzikál, a to zvlášť za mužský a ženský umělecký výkon. Vedle výročních cen budou předány ještě tři oborové ceny: za celoživotní mistrovství, cena pro mladého činoherce do 33 let a zvláštní cena Kolegia pro udělení Cen Thálie.

„Mezi dvacítkou nominovaných se objevili takřka samí nováčci. Výjimkou je Nikola Márová, která Thálii získala předloni, její manžel Alexandre Katsapov, oceněný za rok 2002, a už jednou nominovaná Ivona Jeličová,“ uvedl předseda Herecké asociace Václav Postránecký.

Z celkového počtu dvou desítek nominací jich dvanáct směřuje do Prahy. Tři naděje na skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou z tvůrčí dílny Bořka Šípka má Národní divadlo v Praze a Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Dvě želízka v ohni pak pražské Divadlo na Fidlovačce.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Nominace za Draculu, Prodanku nebo Labutí jezero

V činohře jsou vedle Kateřiny Burianové, nominované za roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů v pražském ND, také Pavla Beretová (Salome, A Studio Rubín), Andrea Černá (jako Máša v inscenaci Tři sestry na Fidlovačce). Z herců pak Pavel Batěk (Vojcek v Divadle na Vinohradech) i Otakar Brousek ml. (Veršinin ve Třech sestrách na Fidlovačce) a Martin Pechlát (za roli Goebbelse v představení Goebbbels/Baarová v Divadle Komedie).

V muzikálových rolích zaujali kromě Báry Basikové za Johanku z Arku a Daniela Hůlky za Draculu (obě inscenace byly uvedeny v obnovené premiéře v pražských divadlech Kalich a Hybernia) Markéta Tallerová za titulní roli v komorním muzikálu Dnes večer: Lola Blau v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a Petr Gazdík jako Jean Valjean v muzikálu Les Misérables (Bídníci) v Brně.

Nominace na Thálii za mimořádný jevištní výkon v opeře získaly maďarská sopranistka Csilla Borossová (role Cio-Cio-San v představení Madama Butterfly v Národním divadle v Brně), Petra Alvarez Šimková (role Mařenky v Prodané nevěstě v Ústí nad Labem), Rafael Alvarez jako Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky a Pavel Vančura za roli Marbuela ve Dvořákově opeře Čert a Káča v Liberci.

V kategorii baletu jsou v nominacích členka Pražského komorního baletu Lucie Holánková (za sólo v duetu Lyrická v představení Okno do duše), Ivona Jeličová z plzeňského divadla za titulní roli v Maryše a Nikola Márová jako Odetta-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře v pražském Národním divadle. Ve stejné inscenaci byl nominován také Alexandre Katsapov za roli von Rothbarta. Jeho konkurenty jsou člen taneční skupiny 420People Václav Kuneš za sólo v představení A Small Hour Ago a Zdeněk Mládek za sólo v inscenaci So in Love / Carmen v Českých Budějovicích. 

Ceny Thálie jsou udělovány za mimořádné umělecké výkony v inscenacích,
které vznikly na českých scénách a jejichž premiéra či obnovená premiéra se uskutečnila od 1. prosince předminulého roku do 30. listopadu roku minulého.

  • Martin Pechlát jako Joseph Goebbels ve hře Divadla Komedie Goebbels/Baarová autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Komedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1091/109057.jpg
  • Bára Basiková jako Johanka z Arku v Divadle Kalich zdroj: Divadlo Kalich http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1367/136667.jpg
  • Aleš Hendrych (Kecal) a Petra Alvarez Šimková (Mařenka) v Prodané nevěstě autor: Petr Berounský, zdroj: Severočeské divadlo opery a baletu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1367/136661.jpg
  • Alexandr Katsapov v roli Rotbarta autor: Roman Sejkot, zdroj: ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67735.jpg