Markéta Lazarová premiérově v Disku

Praha - Představení s názvem Markéta, dcera Lazarova se 15. ledna poprvé objeví na jevišti pražského Divadla Disk. Půjde o inscenaci absolventského ročníku Katedry činoherního divadla Divadelní fakulty, jejíž předlohu napsal na motivy této novely režisér Pavel Ondruch za spolupráce dramaturga Zdeňka Janála. Hlavním tématem původní hry na motivy Vladislava Vančury je Markétin dramatický rozpor mezi láskou k Bohu a láskou k muži.

Příběh, který v roce 1967 mistrně převedl na plátno režisér František Vláčil, sleduje Markétinu cestu od naivní, neposkvrněné panny přes znásilněnou dívku s výčitkami svědomí až k ženě pevně si stojící za svou láskou.

„Dramatický text jsme vystavěli na ostrých protikladech, jejichž hranice je buď posouvána, anebo stírána - do tmy vniká světlo, chaos ohrožuje řád, ženský princip bojuje s mužským,“ uvedl Ondruch. Do popředí postavil otázku po osobní svobodě, a tedy i oprávněnosti vlastního konání, čímž příběh podle něj dosahuje až antických rozměrů.

P. Ondruch a K. Klepáčová hosty Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ihned, jak jsme se začali zabývat tímto tématem, Vláčilův film jsme odsunuli, vypnuli, protože to je příliš silná látka. Šli jsme na to úplně odjinud. Vyšli jsme více z Vančurovy novely a jeho jazyka. Příběh jsme zařadili, dalo by se říci, do bezčasí, dobu nechceme konkretizovat, protože tento příběh se může odehrát kdykoli. Tento záměr podtrhuje i scénická hudba, kterou složil Vladimír Hirsch, a jedná se o klasickou moderní, výraznou kompozici, která je důležitým výrazovým prostředkem naší inscenace,“ přiblížil představení jeho režisér v rozhovoru pro ČT24.

Představitelka titulní role Klára Klepáčková prý nalezla mnoho inspiračních zdrojů, než si uvědomila, že stejně musí hledat především sama v sobě. „Věřím, že v sobě máme ukryto spoustu tváří. V normálním životě se snažíme ty zlé potlačit, dobrým dát průchod a o mnohých ani nevíme. Na jevišti mě proto nesmí nic svazovat, aby skrytá Markéta mohla promluvit,“ vysvětlila herečka. 

Nejbližší reprízy inscenace se uskuteční 18., 25. a 26. ledna.

  • Markéta, dcera Lazarova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1363/136240.jpg
  • Markéta, dcera Lazarova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1363/136241.jpg