Ceněné Zapomenuté transporty jsou na DVD

Praha - Mezinárodně uznávaný čtyřdílný filmový cyklus Zapomenuté transporty, který loni dokončil po deseti letech výzkumu a natáčení historik a politolog Lukáš Přibyl, vychází na DVD. Dokumenty zabývající se méně známými pracovními a vyhlazovacími nacistickými tábory získávají ohlas po celém světě - v současnosti je Přibyl uvádí na festivalech v Palm Springs a v New Yorku a snímky se promítají i po Evropě, a to nejen v rámci festivalů. Na konec března je na Manhattanu naplánována samostatná projekce pro 6 tisíc lidí, které se zúčastní i nositel Nobelovy ceny za mír, židovský filozof a aktivista Elie Wiesel.

Historik a politolog Lukáš Přibyl shromáždil ve dvaceti zemích světa přes 400 hodin autentických obrazových materiálů. Získal výpovědi o zážitcích přeživších a sestavil mozaiku o lidech vystavených maximálnímu násilí. Všechny filmy byly k vidění v kinech, Zapomenuté transporty do Polska vyhrály divackou cenu na festivalu Jeden svět a hlavni cenu na festivalu Adademica Film Olomouc.

Jednotlivé dokumenty (Zapomenuté transporty do Polska, Lotyšska, Estonska a Běloruska) mapují systematicky konkrétní oblasti Evropy. Svědci v nich - často s obdivuhodným optimismem a humorem - popisují „normální“ život v ghettu, první lásky, útěky i boj o holý život. Zapomenuté transporty do Polska vyprávějí o osamělosti a identitě jednotlivců, Lotyšsko je příběhem rodin, Estonsko žen a Bělorusko mužů. S ubývajícím počtem přeživších už v tuto chvíli v mnoha případech nejsou tyto vzpomínky znovu zachytitelné.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V 90minutových dokumentech nepoužil Přibyl jedinou větu komentáře, vyhnul se současným nebo dohrávaným záběrům - obrazově pracoval jen s autentickými a často dosud neznámými materiály, které našel osobně v archivech nebo u nejrůznějších lidí.

Na lednových festivalech v Palm Springs a Jewish Film Festival v New Yorku publiku Přibyl představí v rámci čtyř festivalových projekcí Zapomenuté transporty do Polska. V únoru se v rámci filmového festivalu ve švédském Göteborgu odehraje celodenní program diskusí s historiky a filmovými kritiky, festival zorganizuje projekce všech čtyř Přibylových filmů. Ojedinělým úspěchem Zapomenutých transportů je i promítnutí celé dokumentární série v newyorském Gerald W. Lynch Theater přímo na Manhattanu v sále pro 6 tisíc lidí.

Vydáno pod