Projekt 100/2010: Harold a Maude, Bílá stuha i Muž z Londýna

Praha - Nejen snímek Harold a Maude, hit posledního MFF Karlovy Vary, na jehož projekce se stály několikahodinové fronty, ale také nejlepší evropský film roku 2009 Bílá stuha nebo komedii z pera Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same uvede letošní ročník putovní přehlídky Projekt 100. Kolekci osmi filmů, z nichž několik je věnováno žánru film noir, uvede v první polovině roku stovka tuzemských kinosálů. Na podzim se pak snímky přestěhují na Slovensko. 16. ročník přehlídky pořádané Asociací českých filmových klubů (AČFK) začíná dnes v pražském kině Světozor.

Film noir měl řadu předchůdců - německý expresionismus, špionážní thriller - i následovníků a stal se klíčovým zdrojem inspirace světoznámých tvůrců. Jeho kolébkou se staly Spojené státy americké po 2. světové válce a jeho obliba se pak rozšířila i do Francie a dalších zemí. Tento žánr budou reprezentovat filmy Hluboký spánek Howarda Hawkse, Smlouva s vrahem Akiho Kaurismäkiho a Muž z Londýna Bély Tarra, ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí Miroslav Krobot.

Kolekci doplní tři klasické snímky z přelomu 60. a 70. let - film Zahraj to znovu, Same režiséra Herberta Rosse podle scénáře Woodyho Allena, černá komedie o vztahu mladíka k osmdesátileté stařence Harold a Maude Hala Ashbyho a jako československá klasika nekonvenční příběh tří přátel režiséra Juraje Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni, natočený v roce 1969.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„Filmoví fanoušci se mohou těšit i na novinku z Velké Británie. Snímek Fish Tank, který režisérka Andrea Arnoldová natočila v koprodukci s Nizozemskem, vypráví příběh problémové patnáctileté dívky a boduje na mezinárodních festivalech. Kromě cen z Chicaga, Edinburghu, Stockholmu a dalších míst si z Cannes odvezl Cenu poroty a nominaci na Zlatou palmu,“ říká umělecký ředitel AČFK Pavel Bednařík.

Třešničkou Projektu 100 bude uvedení letošního vítěze z Cannes a držitele Evropské filmové ceny pro nejlepší film Bílá stuha. Snímek Michaela Hanekeho je příběhem o podivných nehodách na německém venkově těsně před první světovou válkou.

Projekt 100/2010

Hluboký spánek
režie Howard Hawks | USA 1946

Vtáčkovia, siroty a blázni
režie Juraj Jakubisko | Slovensko, Francie 1969

Harold a Maude
režie Hal Ashby | USA 1971

Zahraj to znovu, Same
režie Herbert Ross | USA 1972

Smlouva s vrahem
režie Aki Kaurismäki | Finsko, Švédsko, Francie, Velká Británie, Německo 1990

Muž z Londýna
režie Béla Tarr | Maďarsko, Francie, Německo 2007

Bílá stuha
režie Michael Haneke | Německo, Rakousko, Francie, Itálie 2009

Fish Tank
režie Andrea Arnold | Velká Británie 2009