Brown hledá Ztracený symbol

Praha – Dan Brown za svou spisovatelskou kariéru prodal více než 80 milionů svých knih, pohněval Vatikán a vyhrál soud po nařčení z plagiátorství. Po Da Vinciho kódu a po Andělech a démonech se teď na českém trhu objevila další kniha tohoto amerického spisovatele, v pořadí pátá. Třetí román se symbologem Robertem Langdonem se odehrává během pouhých dvanácti hodin. „Týká se tajemství a záhad skrytých ve Washingtonu DC,“ uvedl Brown o knize Ztracený symbol v rozhovoru pro Českou televizi.

Tajné vědění neukrývá Vatikán jako v knize Da Vinciho kód, ale svobodní zednáři. „Ztracený symbol je archetypální bitva mezi dobrem a zlem. Langdon je samozřejmě na straně dobra a proti němu stojí jeden z nejstrašnějších padouchů, jaké jsem kdy vytvořil,“ prozradil Brown o pokračování Da Vinciho kódu (Šifry mistra Leonarda).

Honba za legendárním zednářským pokladem začíná ve washingtonském Kapitolu, u nástropní fresky, na níž je bývalý americký prezident George Washington zpodobněn jako pohanský bůh. Není samozřejmě náhodou, že Washington se zednářským kladívkem a zednářskou lžící položil roku 1793 základní kámen Kapitolu.

„Mnoho lidí má nedůvěru k ideám a také institucím západní civilizace a projevem této nedůvěry je snaha tyto instituce demaskovat. Brown to fiktivním způsobem dělá,“ říká o knihách úspěšného spisovatele religionista Ivan Odilo Štampach. Literární kritici Brownovi zase přiznávají řemeslnou dovednost. „Chce jednak napsat thriller, což je sám o sobě přitažlivý žánr, a jednak chce, když nadsadím, vysvětlit největší tajemství lidstva,“ dodává literární kritička Dana Packová.

Sám Dan Brown o své inspiraci říká: „Jsem spíš skeptik, nevěřím v UFO ani v to, že v roce 2012 všichni zemřeme. Zároveň mě ale fascinuje to, co nevíme. Stínová moc v zákulisí, která tahá za drátky a vodí loutky.“ 

Ztracený symbol
Zdroj: ČT24/danbrown.cz
Vydáno pod