V nižborských sklárnách opět odlévali České lvy

Praha – Skláři v Nižboru odlili sošky Českých lvů, kterými jsou každoročně oceňováni nejlepší tvůrci a počiny české kinematografie. Kdo bude moci pomýšlet na získání Českého lva, se filmoví fanoušci dozvědí 6. února, nominační večer bude Česká televize přenášet v přímém přenosu. Ocenění se uděluje v šestnácti kategoriích, sošek ale nižborští skláři vyrobili víc.

„Musíme mít rezervu čtyř či pěti kusů, protože některé kategorie jsou oceňovány po dvou i třech,“ vysvětlil důvod prezident Rückl Crystal Jiří Rückl. Šestnáct kategorií si vyžádá téměř čtvrt tuny skla. „Naběrači sklo zespod vysokým tlakem nahrnou do formy, která je vyrobena z litiny,“ popisuje vznik Českého lva Rückl.

V roce 2009 bylo natočeno 34 hraných a 12 dokumentárních filmů. Česká televize se podílela na produkci 14 snímků, do českého filmu vložila více než 138 milionů korun. „Vyrovnali jsme rekord z první poloviny 70. let, kdy vznikalo více než 35 filmů. Je to neúnosně velké množství, které se podepsalo na kvalitě,“ doplňuje statistiku filmový publicista Jaroslav Sedláček.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Ovšem ani kvalitním snímkům, jako bylo drama Protektor nebo komedie Muži v říji, se nedařilo. I přes pozitivní ohlasy kritiky a diváků zůstala návštěvnost daleko za očekáváním. „Čeští filmaři doplatili na svou odvahu,“ domnívá se Sedláček, „kritici jim vyčítali, že točí pořád to samé, a tak se pustili do trošku jiných filmů. Diváci na ně ale nejsou připraveni a nejsou ochotni na ně chodit.“

Vydáno pod