Emigrantes tančí o domov

Praha – Ze skutečného příběhu dětského uprchlíka vychází představení taneční skupiny VerTeDance, které bude dnes večer v premiéře uvedeno na prknech divadla Archa. Choreografky a tanečnice Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová se inspirovaly osudem arménského chlapce, který musel se svou rodinou opustit domov. Jejich projekt Emigrantes navazuje na dlouholetou dramaturgickou linii tohoto divadla, zabývající se osudy lidí, kteří se ocitli v krizové životní situaci.

Stejně jako v předchozích projektech The Brave a Třiačtyřicet slunce západů pracovaly choreografky vedle dospělých i s dětmi. Na pódiu se tak objevují i dětští tanečníci, kteří pravidelně navštěvují ateliéry kreativního pohybu Archa.lab, včetně arménského chlapce Eduarda Manukiana. Jeho příběh a volně také komiksová kniha Emigrantes VerTeDance k projektu inspirovaly.

„To, co nám byl ochotný sdělit, jsme se snažili co nejcitlivější formou zpracovat. Sledujeme osud malého chlapce, který spolu s rodiči musel opustit důvěrně známé místo zvané DOMOV. Jeho vzpomínky se tříští jedna o druhou a matně ztrácí ostré kontury. Pocity si ale vybavuje překvapivě jasně,“ přibližuje představení Veronika Kotlíková.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Kam vlastně on a jeho blízcí utíkají? Do země zaslíbené? Kde to je? Budou tam šťastni? Naleznou tam druhý domov? Neztratí v něm ten původní? Jak je přijme okolí? Jako hrdiny, kteří se odhodlali vzít osud do svých rukou a postavit se silnějšímu soupeři? Nebo jako přivandrovalce a vyžírky? Před čím vlastně utíkají? Vrátí se ještě někdy DOMŮ? Kde to je?

Každý z nás před něčím prchá: před zimou, před teplem, před suchem, před záplavami, před nenávistí, před bolestí, před smrtí, před zodpovědností, před stresem, před městem, před vesnicí, před sebou samým.
A děti? Děti prchají většinou s dospělými.
Někdy však prchají i ze strachu před nimi.

Představení Emigrantes bude v Arše naživo hudebně doprovázet skupina DVA. Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 7. a 8. ledna.