Václav Havel, Praha-Hrad: adresa, která „letěla“

Praha - Podle adresy, na kterou před lety chodilo velké množství dopisů od občanů, nazvali tvůrci dokument, připomínající 20. výročí první volby Václava Havla prezidentem republiky. Snímek mapuje příchod Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Hodinový dokument s podtitulem „Slibuji na svou čest a svědomí“, věnující se kromě politických událostí i osobním příběhům prezidenta a lidí v jeho okolí, uvede 29. prosince od 20.00 současně ČT1 a ČT24.

Snímek připomíná některé důležité politické události spojené s obnovováním a upevňováním demokracie v Československu a jeho prestiže ve světě. Zazní v něm vzpomínky Václava Havla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana, Edy Kriseové, Ladislava Kantora, Petra Oslzlého, Vladimíra Hanzela nebo Miroslava Kusého. Po dlouhé době vystoupila z ústraní i Věra Čáslavská, která bude vzpomínat na dobu svého působení v blízkosti Václava Havla.

V dokumentu vystupuje i tehdejší prezident USA George Bush. Natáčení s ním přiblížil v rozhovoru pro ČT24 režisér dokumentu Petr Jančárek. „George Bush vzhledem ke svému věku už rozhovory neposkytuje. Pro takovéto příležitosti mají Američané zvláštní štáb, který na základě našich dotazů a požadavků, jak by měl záběr vypadat, příspěvek velmi profesionálně natočili a dodali nám ho.“

Rozhovor s režisérem dokumentu Petrem Jančárkem (zdroj: ČT24)

Pokud se týká natáčení s Věrou Čáslavskou, která už několik let veřejně nevystupuje, režisér dodal. „Tuto část natáčení měl na starosti autor scénáře Martin Vidlák, který se s paní Čáslavkou osobně zná. Musím říct, že se její vstřícnosti a ochoty k natáčení velmi vážím, protože k tehdejším důležitým osobnostem zcela jistě patřila.“

Tvůrci se zaměřili i na úlohu prezidentových poradců, vracejí se také k osobnosti Olgy Havlové, která se stala i pro veřejnost první dámou, i když se jí stát nechtěla. Diváci budou moci nahlédnout i do zákulisí prezidentské kanceláře a prezidentské ochranky a dozví se, jak se odpovídalo na došlé dopisy.

Pohled na někdejší převratné společenské změny skrz proměny Kanceláře prezidenta republiky doplňují dobové archiválie a dokumenty. Připomínají se zahraniční návštěvy prezidenta do východního a západního Německa, USA i Sovětského svazu a od pamětníků zazní i neoficiální historky z těchto cest. Nebude chybět ani svědectví některých zahraničních osobností - Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či Jeho Svatosti dalajlamy.