Malostranská beseda se opět otevře lidem. Zatím na jeden den

Praha - Malostranská beseda bude pro veřejnost zpřístupněna od začátku března, už v sobotu ale oficiálně skončí letitá rekonstrukce této historické budovy. Na tento den naplánovala Praha 1 v budově den otevřených dveří, jehož součástí by mělo být i posvěcení 160kilového obecního zvonu kardinálem Miloslavem Vlkem. I po převzetí nájemcem zůstane dům kulturním střediskem Malé Strany, kterým je od druhé poloviny 19. století.

Rekonstrukce besedy se připravovala od roku 2004, podle původních plánů měla být hotova do konce roku 2005, ale postupně se odkládala a navyšovala se i cena. Ta se nakonec vyšplhala zhruba na 190 milionů korun oproti předpokládaným nákladům ve výši 30 milionů korun. Dům byl totiž v mnohem horším stavu, než vedení městské části Praha 1 čekalo.

S rekonstrukcí se nakonec začalo v roce 2006. Opravu prodražilo například poškození renesančních krovů a také rozhodnutí o návratu tří věží, které na budově byly do počátku 19. století. Tedy i v době, kdy byl dům radnicí Malého města pražského (od 15. do sklonku 18. století). 

Rozhovor s Filipem Dvořákem a Janem Karáskem (zdroj: ČT24)

Potíže radnici způsobilo i výběrové řízení na nájemce besedy. Tím nakonec je společnost Malostranská beseda a.s., která bude městské části platit roční nájemné 1,56 milionu korun. Do vybavení navíc musí podle smlouvy investovat 20 milionů korun.

V budově se budou konat koncerty, divadelní představení, výstavy, sloužit bude i pro spolkovou činnost. Vzniknou zde i restaurace nebo videokavárna. Rekonstruovanou budovu v březnu veřejnosti otevře představení Akt Divadla Járy Cimrmana, které mělo před více než čtyřiceti lety v Malostranské besedě premiéru.

Instalace věží na Malostranskou besedu
Zdroj: ČT24