Ian Anderson: Češi mají rádi stará auta a staré hudebníky

Praha – S předvánočním turné zamířila letos britská skupina Jethro Tull po českých historických divadlech. Za doprovodu Škampova kvarteta zahájila akustickou šňůru 13. prosince v nejmladším z nich – ve Východočeském divadle v Pardubicích, které dva dny předtím oslavilo sto let existence. Dnes a zítra vystoupí Jethro Tull s frontmanem Ianem Andersonem v nejstarším z divadel, v Hudebním divadle Karlín, kde se hraje od roku 1881.

Historické budovy divadel zvolili organizátoři kvůli komorní atmosféře, kdy mají diváci k hudebníkům velmi blízko a naopak. „Každý rok si vybíráme nějakou zemi, kde budeme hrát předvánoční šňůru. Letos padla volba na Českou republiku a Německo a těsně před Vánoci budeme mít ještě jeden koncert také v Anglii,“ uvedl Ian Anderson k adventnímu programu Jethro Tull. Dodal, že spojení české části turné se Škampovým kvartetem považuje za velmi dobrý nápad.

Pro vystoupení v Česku byla připravena speciální akustická aranžmá, v nichž diváci uslyší klasické hity. Při prvním koncertě v pardubickém divadle zazněly například skladby Jack In The Green, Locomotive Breath nebo Skating Away On The Thin Ice Of The New Day. Samostatný prostor dostalo i smyčcové kvarteto s úpravou písní z alb Songs From The Wood a Heavy Horses.

Rozhovor s Ianem Andersonem (zdroj: ČT24)

„Lidé mají možná rádi věci, které mají nějakou hodnotu, které zůstávají. Možná se Čechům také líbí stará auta, staré hodiny, stará letadla, a tak i staří hudebníci,“ vysvětluje si zájem českých fanoušků o koncerty Jethro Tull Ian Anderson. V Česku britská kapela totiž vystupuje poměrně často, naposledy v létě tohoto roku.

Že Anderson nezůstal nic dlužen své pověsti showmana a osobitého virtuóza ani tentokrát, se mohou posluchači přesvědčit ještě na třech koncertech. Z Pardubic se Jethro Tull se Škampovým kvartetem přesunuli do Plzně a po dvou koncertech v pražském Karlíně zakončí 17. prosince turné v Městském divadle v Jablonci nad Nisou.

Jethro Tull, kteří vznikli v roce 1967, nesou jméno po anglickém zemědělském reformátorovi, vynálezci a hudebníkovi 17. a 18. století. Lídrem kapely je skotský skladatel, zpěvák, textař a flétnista Ian Anderson, který patřil k prvním, kdo v rockové hudbě začal používat flétnu. Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, může se pochlubit i cenou Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. Jethro Tull za svou kariéru prodali přes 60 milionů alb a mají na svém kontě více než 60 zlatých a platinových desek. Celkově odehráli přes 3000 koncertů ve 40 zemích světa.