Jak se Havel dostal na plakát

Praha – Plakát s fotografií Václava Havla v tmavém vytahaném svetru s plackou Občanského fóra a s heslem Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí zaplavil pár hodin po svém vzniku celou Prahu. Poprvé představil Václava Havla jako kandidáta na prezidenta. „Havel s tím na začátku nepočítal. Byla to improvizace,“ vzpomíná na vznik slavného plakátu člen koordinačního výboru OF Pavel Nauman.

Výbor se sešel o pátečním večeru 8. prosince 1989 v divadle Laterna magika. „Do místnůstky o rozměru čtyři krát čtyři metry se natlačilo deset dvanáct lidí, štáby CNN, ABC, CBS… Byla to pro nás úžasná příležitost, protože předtím se to nikdy nepovedlo. Havla chránila ochranka a nikoho k němu nepustila,“ popisuje onen večer fotograf Pavel Hořejší.

„Někdo se najednou zeptal, jestli bychom nemohli udělat portrét pana Havla, aby mohli udělat plakát. Ještě teď si vybavuji ten pocit, jak mi připadalo, že svou troškou přispívám k revoluci,“ doplňuje fotograf Martin Stollenwerk.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Negativ byl ihned odnesen do ČTK, kde ho v tajnosti vyvolali. Poté putuje do grafického studia v Mánesu, kde se na plakát připojuje legendární slogan. A poté hned do tiskárny v Malešicích. Obavy z prozrazení po celou dobu narůstají, situace se uklidňuje až k ránu. „Ráno přijeli z televize CNN do tiskárny, protože se to nějak dověděli přes Občanské fórum, a začali tu natáčet… A lidé a vedení to zlegalizovali,“ vypráví tiskař Karel Cígler.

V malešické tiskárně bylo za šest hodin na pěti a půl tunách papírů vytištěno více než 200 tisíc plakátů. Po půlnoci přicházeli první studenti a za několik hodin byla polepená celá Praha fotografiemi Václava Havla, jenž se pak za tři týdny stal prvním porevolučním prezidentem.

Více o vzniku fotografie a plakátu se dočtete na blogu fotografa Pavla Hořejšího.

Plákatá s Václavem Havlem
Zdroj: ČT24