Čestní občané Brna: spisovatel Kundera a kardiochirurg Navrátil

Brno - Dvě významné osobnosti spojené s moravskou metropolí obdrží čestné občanství Brna. Spisovatel a brněnský rodák Milan Kundera a kardiochirurg Jan Navrátil. Ocenění se uděluje jednou za čtyři roky. Radní původem navrhovali ocenit pouze Kunderu, který se v Brně před osmdesáti lety narodil, čestné občanství se ale nakonec rozhodli in memoriam udělit i Janu Navrátilovi. Zastupitelé dnes rozhodli také o vyznamenání dalších osobností každoročními Cenami města Brna.

Milan Kundera podle slov primátora Romana Onderky městu už dříve napsal, že je připraven poctu přijmout. Kvůli svému zdravotnímu stavu si však pro ni do Brna na lednové předávání nepřijede. Onderka by chtěl titul spisovateli do Francie přivézt, schůzku by si s ním prý chtěl domluvit na první únorový týden.

V současnosti je Kundera zřejmě nejúspěšnějším autorem českého původu působícím v zahraničí. Autor knih jako například Směšné lásky, Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí emigroval v roce 1975 do Francie a od 80. let píše pouze francouzsky. Zatím posledním románem, který vyšel česky, je Nesmrtelnost (1993).

Kardiochirurg Jan Navrátil by se letos dožil sta let. Stál u zrodu špičkové brněnské kardiochirurgie, v roce 1956 provedl ve svatoanenské nemocnici jako první v Československu operaci na otevřeném srdci v hlubokém podchlazení. Jako první v zemi také operoval s využitím mimotělního krevního oběhu. Přístroj si tehdy se spolupracovníky vyvinul a vyrobil.

Navrátilův tým také poprvé v Československu voperoval pacientovi umělou srdeční chlopeň - i tuto náhradu si brněnští lékaři navrhli a vyrobili. Stalo se tak v roce 1963, tři roky poté, co srdeční chlopeň nahradili lékaři prvnímu pacientovi ve Spojených státech.

Zastupitelé dnes schválili i vyznamenání dalších osobností. Ceny města Brna letos převezmou trumpetista a jazzový hudebník Jaromír Hnilička, herec a režisér František Derfler, básník Jiří Kuběna, malíř Petr Veselý, kunsthistorička Jiřina Medková, publicistka Eva Šlapanská, architekt a autor návrhu kampusu Masarykovy univerzity Petr Uhlíř, chemik Jaroslav Janák a dlouholetý bývalý starosta francouzského Rennes Edmond Hervé. Dvě osobnosti zastupitelé navrhli ocenit in memoriam - za vzdělávání klavíristku Annu Kučerovou a za užité umění výtvarníka Dušana Ždímala.

Brno
Zdroj: ČT24
Vydáno pod