Stmívání - nový měsíc, staří upíři

Praha – Především fanynkami dlouho očekávaná filmová adaptace druhého dílu ságy Stmívání: Nový měsíc dorazila dnes i do českých kin. V Americe, kde měla premiéru před deseti dny, pokračování v režii Chrise Weitze láme návštěvnické rekordy. Za jediný den vydělalo více než 71 milionů dolarů. Překonalo tak i takové filmové hity, jako jsou Temný rytíř nebo Harry Potter, přestože recenze nejsou dvakrát příznivé. Upíří dvojce vyčítají především přílišnou rozvleklost.

Koneckonců sáze Stmívání se přezdívá nový Harry Potter, na rozdíl od příběhů čarodějnického učně lákají ty upírské především dívky. Očekává se, že druhý díl Meyerové bestselleru předstihne v návštěvnosti ten první. Na českou půlnoční premiéru hororové lovestory přišlo více než sedm tisíc lidí a někteří z teenagerovských diváků se chystají na Stmívání i několikrát.

V pokračování s názvem Nový měsíc oslavuje Bella osmnácté narozeniny se svým milovaným Edwardem a celou rodinou Cullenů. Když se ale omylem řízne do prstu, kapka její krve vyvolá u Jaspera Culena neovladatelnou reakci a Bellu napadne. Edward ji ochrání, ale zároveň si opět uvědomí, že i když ji neskutečně miluje, je pro ni stále životním nebezpečím. Rozhodne se ji proto ochránit, jak nejlépe může – a opustí ji.

Útěchu najde Bella v přátelství s Jakobem, mladíkem indiánského původu, jehož rodina i on sám však také skrývají velké tajemství. Patří totiž k vlkodlakům, kteří chrání svět lidí před svými věčnými nepřáteli – upíry. Děj snímku se nakonec přesune do daleké Itálie, kam se Edward i s rodinou uchýlil. A kam se mu Bella, když se dozví, že je v nebezpečí, vydá na pomoc.

Režie dvojky se ujal Chris Weitz, kterého proslavila především populární teenagerská komedie Prci, prci, prcičky. Hlavní role opět patří Kristen Stewartové a Robertu Pattinsonovi.

Nejen u českých fanoušků boduje vedle filmu i knižní předloha. Po celém světě se jí v překladu prodalo více než 25 milionů výtisků, v Česku obsadila u čtenářů navíc čtvrtou příčku v anketě Kniha mého srdce.