Brno Art Fair chce být výkladní skříní současného umění

Brno – Na brněnském výstavišti se letos poprvé koná mezinárodní veletrh umění s názvem Brno Art Fair (26.-29. 11.). Pořadatelem jsou Veletrhy Brno, které tak rozšiřují své portfolio dosud hlavně průmyslových, technických a zemědělských výstav. Důvodem k uspořádání veletrhu umění má být vytvoření doplňkového průvodce po výtvarné scéně, kterého organizátoři dosud postrádali. Prezentovat se zde budou především komerční, ale i nekomerční galerie působící zejména v České republice a na Slovensku.

Veletrh je primárně zaměřen na současné a moderní umění, chce být „výkladní skříň umělecké scény z pohledu celé země, která by sloužila za místo konfrontace a diskusní fórum subjektů působících na této scéně“. Jak současné umění dnes funguje, ukáže také doprovodný program přednášek prezentací a debat, který povede kritička a kurátorka Lenka Lindaurová.

Podle Marka Pokorného, ředitele Moravské galerie, která hraje roli jakéhosi odborného garanta, chce Brno Art Fair pomoci umělcům získat sebevědomí a kontakty, aby české současné umění bylo na mezinárodních přehlídkách více zastoupeno. Na vině je především nedostatečné zázemí na trhu s uměním.

Rozhovor s Markem Pokorným (zdroj: ČT24)

„Chceme proto, aby si návštěvník na jednom místě mohl nejen koupit umělecká díla s určitou garancí kvality, ale aby také dostal alespoň základní informace o tom, jak vypadá struktura současné umělecké scény v Česku a na Slovensku,“ vysvětluje Pokorný. Dodává, že výtvarná scéna a trh s uměním dnes závisí na komplikovaných vztazích mezi kurátory, galeristy, kritiky, médii a veřejné podpoře, nejen na osobní angažovanosti, jak tomu bylo těsně po roce 1989.

Nestyďte se před uměním

Předlistopadová situace navíc podle Pokorného zavinila, že Češi neměli dostatek možností, jak by se mohli současnému umění přiblížit. „Veletrh může být také jedním z prostředníků, kteří umožní snadnější ocenění současného výtvarného jazyka těmi, kteří potřebují odstranit určitý předsudek o nesrozumitelnosti současného umění,“ doufá Pokorný. Ke ztrátě „ostychu před velkým světem umění“ by podle něho mohla přispět také speciální sekce Dostupné umění, nabízející menší umělecká díla za ceny přístupné vlastně všem.

Projekt Brno Art Fair vznikal zhruba dva roky a nastoupení hospodářské krize jeho organizátory, kterými jsou Veletrhy Brno, od pořádání neodradilo. „Samozřejmě jsme diskutovali o tom, zda má nebo nemá cenu se do akce pouštět. Ale já jsem přesvědčen, že moderní a současné umění je trvale na vzestupu bez ohledu na ekonomické podmínky. Naopak, pokud si veletrh projde základními problémy na začátku, v tom nejtěžším období, tak do budoucna má šanci se jen zlepšovat,“ domnívá se Pokorný.

  • Brno Art Fair 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1262/126183.jpg
  • Brno Art Fair 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1262/126185.jpg