Archiv aneb Minulost má krátké nohy

Praha - Jakékoli výročí - a dvacetileté výročí pádu komunistického režimu nevyjímaje - bývá důvodem k bilancování a popasování se s chybami svými i cizími. Česká televize dvacet let svobody připomíná mnoha „ohlížejícími se“ pořady, dnešní nedělní večer i filmem, který uvádí v premiéře od 20:00 na ČT1. Snímek s nenápadným názvem Archiv v režii Lucie Bělohradské vypráví bez patosu, zesměšňování nebo přehrávání o dvou obětech jednoho archivního záznamu státní bezpečnosti. V rolích ústřední manželské dvojice, která musí projít nelehkou cestou od zlosti ke smíření s minulostí, se představí František Němec a Emília Vášáryová.

Když se Josef Brzek (František Němec) rozhodne nahlédnout do spisu, který si o něm vedla StB, nečeká žádné překvapení. Ví, kdo mu zavařil jeho kariéru na fakultě, chce jen, aby informace černé na bílém jeho jistotu potvrdily. Nediví se proto, když si mezi jmény donašečů přečte jméno svého spolužáka Radima Přibyla (Jan Vlasák) a pod krycí přezdívkou Casanova jméno kolegy Jiřího Křižáka (Oldřich Vlach). Najde ale i něco, o čem neměl nikdy nejmenší podezření - záznam o poměru své ženy Věry (Emília Vášáryová) s Křižákem.

Zjištění čtyřicet let staré zrady otřese základy Josefova dosavadního života. Nechce „umřít v klidu, ale plný hněvu a zloby, protože má na to právo“. Opustí svou ženu, svého syna (Jan Štastný) označí za kukaččí mládě a všechnu svou energii i čas věnuje pátrání po Křižákovi, aby se mohl pomstít. Posedlost dopátrat se pravdy a dosáhnout spravedlnosti doprovází tvrdý střet Josefových zásad a reality. A vede k poznání, že nejlepším vypořádáním se s minulostí je ji přijmout.

Josefova žena Věra je v akceptování minulosti, ať už byla jakákoli, o krok napřed. Ví, že přemílání starých křivd a chyb zbytečně vede k novým. Josefa od návštěvy archivu od začátku zrazuje - aniž by tušila, co ve spisu je - protože „člověk si tím akorát zničí zbytek života, který má“.

S minulostí se - každý po svém - vyrovnávají i ti, kteří na Brzka donášeli. Přibyl se za ni stydí, jeho žena se cítí sama ukřivděná („po něžné revoluci se k nám nikdo nechoval něžně“) a lidi, kteří jim vyčítají jejich postoj za režimu, označuje za supy. A Křižák - kterého Josef najde v domově důchodců jako vypelichaného vzteklého kocoura - věc pro jednoho tak významnou bere jako bezvýznamnou v řadě dalších životních dobrodružství.

O scénáři: Snímek Archiv vznikl podle drobné pětistránkové povídky, kterou dramaturg Bedřich Ludvík našel v knize Ivy Tajovské Jepičí hvězdy. Scénář napsala autorka ve spolupráci se scenáristou Miroslavem Sovjákem.

O natáčení: Většina scén filmu se točila v pronajatém domku v Dolních Počernicích. Pardubický archiv, v němž ministerstvo vnitra v roce 1997 zpřístupnilo dokumenty bývalé komunistické státní bezpečnosti, dnes už neexistuje. Je součástí Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Pro natáčení se musely prostory bývalé školy, která dnes patří salesiánům, upravit do původní podoby.

Hrají: František Němec (Josef Brzek), Emília Vášáryová (Věra Brzková), Jan Štastný (Petr Brzek), Klára Issová (Jana Brzková, Petrova manželka), Oldřich Vlach (Jiří Křižák), Jan Vlasák (Radim Přibyl), Dana Syslová (Bohunka Přibylová), Dana Batulková (Křižákova dcera) aj. Režie: Lucie Bělohradská. Kamera: Josef Špelda.

  • Natáčení filmu Archiv autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125211.jpg
  • František Němec, Klára Issová, Jan Štastný a Emília Vášáryová ve filmu Archiv autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125210.jpg
  • Natáčení filmu Archiv autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125209.jpg