Tim Burton vystavuje v MoMA, i když není mrtvý

New York – Jeden z nejprestižnějších výstavních prostorů, newyorské Muzeum moderního umění (MoMA), přichystal rozsáhlou retrospektivu Tima Burtona. Filmy, obrazy a kresby amerického filmového režiséra a výtvarníka, které se doposud nikdy neobjevily na veřejnosti, budou k vidění do 26. dubna. „Je to něco naprosto výjimečného, že Tim vystavuje v Muzeu moderního umění. A to ještě není mrtvý, protože sem se dostanou umělci až po své smrti,“ komentovala retrospektivní výstavu herečka Helena Bonham Carter, která se objeví i v Burtonově posledním filmu Alenka v říši divů.

Surreálné a snové snímky jednoho z nejoriginálnějších filmových režisérů současnosti bývají označovány přívlastky temné, bizarní, nebo dokonce úchylné. Padesátiletý Burton, který je podepsán pod filmy Batman, Střihoruký Edward či Mrtvá nevěsta, uvedl, že výstava jeho děl pro něho bude něco jako mimotělní zkušenost. „Je to ukázka, jak přemýšlím, jak se dívám na věci a jak se s nimi vyrovnávám. Výstava je udělána skvěle, myslím, že mé dílo je v dobrých rukou,“ prohlásil.

Na výstavě nazvané prostě Tim Burton bude k vidění všech 14 celovečerních filmů, ale také krátké filmy i filmy z jeho studentských let, kreslené filmy, dětské kresby, loutky a kostýmy, u nichž se inspiroval pop-surrealismem.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

V předpremiéře bylo možné vidět ukázky z Burtonova filmu Mars útočí z roku 1996, z amatérského černobílého filmu Doom a dlouho neviděné televizní adaptace Hansel and Gretel, která se na krátko objevila v roce 1983.

Tim Burton se narodil v roce 1958 v kalifornském Burbanku a už od dětských let utíkal do kresleného a animovaného světa. „Když vstoupíte do takového světa, je všechno nové, zajímavé a podivné. Všichni s tím musí bojovat a najít cestu, jak se s tím vyrovnat,“ říká Burton.

Jeho talent záhy objevili producenti z Warner Bros. a umožnili mu natočit první krátký film. Burtonovo filmové vidění bylo ale natolik jiné, že mu producenti zpočátku příliš nedůvěřovali. Jeho Batman ovšem obavy rychle rozpustil, vydělal skoro půl miliardy dolarů. „Tim je jedinečný. Je čistý a pravdivý, opravdu úžasný umělec. Dělá si své věci tak, jak je cítí, nikdy neuhýbá,“ vysvětluje Burtonův úspěch režisérův oblíbený herec Johny Depp.

Alenka v říši divů
Zdroj: ČT24/www.imdb.com