20 psích bud versus 20 ptačích budek

Praha – Cílem projektu 20 AFTER 20 je představit českou a slovenskou architekturu, a to způsobem vážně nevážným. Vybrané architekty postavil před netradiční výzvu navrhnout design ptačí budky (úkol pro slovenské autory) a psí boudy (zadání pro české autory). Výstava prezentující především kreativní přístup a myšlení mladých architektů je k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera do 10. ledna 2010.

Projekt 20 AFTER 20 byl představen 17. listopadu. Právě dvacet let, které uběhly od sametové revoluce, byly jedním z impulsů k česko-slovenské výstavě, která by se stala přátelským setkáním čtyřiceti architektů a ateliérů z bývalého Československa. Federativní výběr tvoří hvězdy, hvězdičky, renomovaní architekti i ti, které sláva teprve čeká. Výběr není podle organizátorů výstavy založen na zásluhách, ale na kreativitě a potenciálu architektonického řešení.

„Tyto kolektivní přehlídky zpravidla prezentují skutečnou, vážnou architekturu, proto se náš kurátorský kolektiv shodl na tématu architektury vážné nevážné, architektury pro naše zvířecí souputníky. Je to reálná architektura, konceptuální přístup, hra… Vlastně to, co můžeme najít i u skutečných staveb nebo co je příznačné pro profesionální tvorbu vybraných architektů,“ domnívá se jeden z kurátorů výstavy Dan Merta.

Kurátorka Andrea Trembuláková ho doplňuje: „Netradiční zadání nám umožní poukázat na širší pole působnosti architektury za tradičními hranicemi definovanými stavbou. Zároveň si všímá pronikání architektury do oblastí, které nejsou jejich tradiční doménou.“

Projekt se představí v polovině ledna 2010 i na Slovensku, v prostorách Design Factory v Bratislavě. S ní Galerie Jaroslava Fragnera již několik let spolupracuje při vzájemném představování současné české a slovenské architektury. Výstava je doplněna katalogem, v němž je každý ateliér prezentován třemi vybranými objekty.

  • 20 AFTER 20 zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1245/124417.jpg
  • 20 AFTER 20 zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1245/124415.jpg