The Tap Tap koncertovali pro ty, kteří to nevzdali

Praha – Kapela The Tap Tap, soubor studentů s tělesným postižením z neústavního Jedličkova ústavu, společně s dalšími hudebními i nehudebními hosty vystoupila v pražském Rudolfinu, aby uctila oběti totalitních režimů. Koncert s názvem My jsme to nevzdali byl doprovodnou akcí stejnojmenné iniciativy My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století, jejímž mediálním partnerem je Český rozhlas. Ten také zajišťoval on-line přenos akce, jehož záznam je možné přehrát v tomto článku.

„Tato akce je pro mě osobně příležitostí vzdát hold lidem, kteří, když mají volit mezi správným a snadným, volí správné,“ uvedl ke koncertu v Rudolfinu Ladislav Angelovič, moderátor celého večera a hráč na elektronické bicí v souboru The Tap Tap. Spolu s kapelou se na jevišti objevil orchestr Berg, Pražský smíšený sbor a jako hosté i Bob Klepl, David Koller, Tomáš Hanák, Kamil Střihavka a Matěj Ruppert. Sólově zahrál Vladimír Merta.

Program koncertu byl proložen krátkými projevy vybraných hostů – například Jiřího Stránského, Pavla Žáčka, Tomáše Halíka – a také zdravicí Václava Havla, který v té době pořádal koncert k výročí pádu železné opony v Pražské křižovatce.

My jsme to nevzdali - Koncert pro hrdiny (zdroj: ČT24)

Do Rudolfina na koncert mohli lidé zamířit oklikou po trase venkovní výstavy s názvem My jsme to nevzdali, která vede od Pražského hradu k soše svatého Václava. Jedenáct zastavení přináší na 150 panelech portréty válečných veteránů, protinacistických a protikomunistických odbojářů, lidí, kteří prošli nacistickými nebo komunistickými lágry, disidentů a studentů ze 17. listopadu 1989. Projít se 20. stoletím mohou návštěvníci výstavy do 30. listopadu.