Krofta se rozloučil s Drakem Solí nad zlato

Hradec Králové – Inscenací pohádky Doremifa Sůl nad zlato se o víkendu s hradeckým divadlem Drak rozloučil režisér Josef Krofta. Po téměř čtyřiceti letech odchází na odpočinek ze scény, se kterou spojil většinu svého profesního života. Není to sbohem, jen na shledanou, řekl Krofta divákům po sobotním představení pohádkové hry, která nezapře jeho režijní rukopis.

„Drak byl vždycky oáza nejen poctivého divadla, ale vůbec poctivého kumštu a mezilidských vztahů,“ uvedl také Krofta. „Byl vždy o jednu délku napřed,“ dodal. S inscenacemi tohoto režiséra a profesora na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU objel Drak celý svět od Austrálie po Japonsko. „Snaží se pobavit sebe, a proto i každého, kdo do divadla přijde,“ odhaduje důvod režisérova úspěchu bývalý člen hereckého ansámblu hradeckého divadla Jan Bílek.

Na stránkách divadla Disk se o Kroftovi píše: Spolupráce s ním ovlivní každého pro další divadelní život. Stoprocentní soustředění na téma, které je při zkoušce zpracováváno, nutnost neuzamykat se, nebát se vyzkoušet cokoli s rizikem, že bude špatné – to vše jsou vlastnosti, které Krofta od svých spolupracovníků vyžaduje. „Josef Krofta je někdo zcela mimořádný, je to snad jeden z nejlepších režisérů,“ nešetří chválou ani ředitelka Draka Jana Dražďáková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Inscenace Doremifa Sůl nad zlato, kterou se Krofta s Drakem rozloučil, připomíná jeho předešlá představení – nápaditostí scény, obrazovými prvky, dialogem loutek a herců, připomínkou japonského stínového divadla, zvukovými efekty i jazykovými hříčkami. Kroftův styl se z hradecké scény ale s jeho odchodem snad nevytratí, v divadle už úspěšně působí jeho nástupci, včetně Kroftova syna Jakuba, také režiséra.

  • Režisér Jiří Krofta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1235/123405.jpg
  • Doremifa Sůl nad zlato zdroj: Divadlo Drak http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1235/123404.jpg