Nová scéna Národního divadla bude „živá“ a „otevřená“

Praha – Budova Laterny magiky, která k prvnímu lednovému dni přechází pod správu Národního divadla, bude mít podle slov ředitele divadla Ondřeje Černého mezi ostatními scénami „zvláštní status“. Národní divadlo si přeje, aby se Nová scéna z „budovy, kterou všichni sice znají, ale ne všichni v ní někdy byli“, změnila v otevřený prostor, který by přilákal více českých, a zejména mladších, návštěvníků. „Chceme se pokusit v ní nastartovat nový život,“ slibuje Černý. Pro začátek dostala Nová scéna vlastní logo, stejně jako ostatní scény Národního divadla.

Laterna magika se má stát „nosným příběhem“

Laterna magika bude na Nové scéně dále působit, ale za jiných podmínek, v trochu jiném složení a samozřejmě ne jako jediná. Uměleckým šéfem ztenčeného souboru Laterny magiky bude Zdeněk Prokeš, který dosud stál v čele oddělení vnějších vztahů ND. „Přede mnou jsou především tři úkoly. Jedním z nich je udržet a stabilizovat soubor Laterny magiky, který dosahuje poměrně dobrých kvalit,“ uvedl Prokeš. Oslovil prý zhruba polovinu členů souboru, aby zůstali, ovšem pouze na externí spolupráci.

Repertoár Laterny magiky zahrnuje pro začátek pět titulů – Kouzelný cirkus, Graffiti, Cocktail 008, Casanova a Rendez-vous. „Naším cílem je vytvořit nový program, který by vycházel z podstaty Laterny magiky, z propojení obrazu a divadla a byl nosným příběhem, jenž osloví diváka, nejen zahraničního, ale i českého,“ prozradil Prokeš další z úkolů, který ale označil za dlouhodobý.

Rekonstrukce ani vevnitř, ani zvenku

Provoz Nové scény bude mít na starost Štěpán Kubišta, na jehož činnost bude dohlížet tzv. programová rada řízená ředitelem Národního divadla. Kubišta popřel informace, že by se Národní divadlo pustilo do rekonstrukce Nové scény. „Rekonstrukce sálu, jevištních technologií a akustiky, která například teď nedovoluje rozvinout aktivity opery, byla původně plánována na rok 2010. Kvůli škrtům v rozpočtu se ale přesunula na dobu pozdější,“ vysvětlil.

Počítat s opravami se podle jeho slov dá spíš až za několik let. „Do té doby budeme mít možnost zjistit, co budova umí a co naopak neumí, a následně znovu přehodnotit rekonstrukční plány,“ dodal s tím, že odložení rekonstrukce má v tomto ohledu i pozitivní dopad.

Nová scéna live

Na 1. ledna prý Národní divadlo nepřipravuje žádné „grand opening“. Otevírat a měnit Novou scénu chce postupně. Chystá například otevření kavárny s celodenním provozem a lepší oslovení českých diváků. Nový život budou signalizovat nové inscenace a prý i samotná budova, která brzy „začne vizuálně žít vlastním životem“.

„Připravujeme pozvolný projekt zabydlování, který jsme pracovně nazvali Nová scéna live,“ dodal Kubišta. Vedle vizuálních a provozních změn se přechod Nové scény pod hlavičku Národního divadla projeví i v programu. Ten budou tvořit představení Laterny magiky, činohry Národního divadla a hostujících souborů, domácích i zahraničních.

Například v lednu se prý návštěvníci mohou těšit na Divadlo Andreje Bagara z Nitry nebo švýcarské Teatro Sunil. „Máme také domluvené partnerství s brněnskou Redutou, která je podobně koncipovaná, jako bude Nová scéna,“ doplnil Kubišta.

Ředitel ND Ondřej Černý: Laterna magika je do určité míry svázána se svou dobou. My bychom ji nejen rádi udrželi v provozu, ale otevřeli ji i novým divákům a nastartovali v ní nový život. Jestli se nám to podaří, ukáže budoucnost. Věřím, že tento úkol zvládneme, i když je to harakiri.

Činohra vstoupí na Novou scénu třemi premiérami

Činohra se v nových prostorách uvede třemi premiérami – Beckettovým Čekání na Godota, Bondovým Spasením a Co se stalo, když Nora opustila manžela od Elfriede Jelinek. Všechny inscenace bude režírovat šéf činohry Michal Dočekal, který chystaná představení označil za příspěvek k výročí dvaceti letům svobody.

„Snad to vše vyjadřuje entuziasmus, s nímž se činohra a hlavně já vrháme do práce. Je potřeba, abychom Novou scénu vzali útokem, aby se nám podařilo v krátkém čase – a tím myslím rok, možná dva nebo tři – jí dát novou tvář a přitáhnout nové diváky,“ přeje si Dočekal.