Milovníci francouzského filmu čekají na 19. listopad

Praha – Dvanáctý ročník festivalu francouzského filmu bude zahájen v Praze 19. listopadu. V průběhu týdne začne i v dalších sedmi městech republiky. Festival se uskuteční ve 14 partnerských kinech; vedle Prahy také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky nebo dabované do češtiny. Výběr filmů uvedených v předpremiéře ve spolupráci s českými distributory obsahuje čtyři snímky oceněné mezinárodní kritikou.

Vedle předpremiérových snímků festival přestaví pět sekcí. V soutěži - výběru české kritiky se utká o diváckou cenu deset titulů zvolených českými filmovými novináři. Sekce Panorama nabídne koprodukční díla a večer krátkých filmů uvede průřez touto částí francouzské kinematografie. Francouzské filmové hity budou uvedeny v osmi festivalových multiplexech. Nová sekce Ciné Classique nabídne možnost se seznámit s velkými díly, které proslavily francouzskou kinematografii, nebo si je znovu připomenout.

Netpělivě je očekávána především novinka režiséra Jacquese Audiarda z vězeňského prostředí s názvem Prorok, která byla oceněna Velkou cenou na letošním festivalu v Cannes. Francouzská kritika ji považuje za jeden z nejlepších počinů tohoto roku a byla vybrána jako zástupce francouzské kinematografie do klání o Oscara.

Z dalších filmů to bude například snímek Jeana-Pierra Jeuneta (režiséra Amélie z Montmartru) Galimatyáš s Danym Boonem v hlavní roli, Mikulášovy patálie režiséra Lauranta Tirarda jsou adaptací proslulých příběhů o školákovi tvůrců Goscinnyho a Sempého a nebo film Panika v městečku, který vznikl jako adaptace televizního seriálu režisérů Vincenta Patara a Stéphana Aubiera.

Vstupné na festivalové projekce bude 89 korun. Vloni na ně zavítalo přes 17.000 diváků. V roce 2008 bylo na česká plátna uvedeno 18 filmů francouzské produkce včetně koprodukcí, jejich celková návštěvnost překročila 550.000 diváků. Pořadateli festivalu jsou Francouzské velvyslanectví v České republice, společnost Unifrance pečující o propagaci francouzských filmů v zahraničí, Francouzský institut v Praze a Francouzské aliance v České republice.

  • Prorok zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1229/122871.jpg
  • Galimatyáš zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1229/122872.jpg
  • Panika v městečku zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1229/122878.jpg