Massive Attack by si fanoušci v Česku nejraději nechali

Praha – Úterní koncert Massive Attack v pražské Lucerně byl dlouho dopředu beznadějně vyprodaný, a když se fanoušci triphopové legendy dočkali, nechtěli ji z pódia pustit. Koncert, jehož součástí byla také videoprojekce a světelná show, končili Massive Attack zhruba v půl jedenácté, nadšené publikum je ale ještě dvakrát bouřlivým aplausem přivolalo zpět. Kapela v úvodu vystoupení zahrála písně z posledního alba Splitting The Atom a ke konci pak starší známé písně.

Hlavní hvězdy se na jevišti objevily po deváté hodině, kdy vystoupily z efektní mlhy nasvícené červenými a modrými reflektory. Po dlouhém intru začala dvojice Robert Del Naja a Grant Marshall s pomocí dalších hostujících muzikantů s produkcí své hypnotické muziky, ke které si jako vokalistku na pódium pozvali Martinu Topley Bird, která v roli předskokanky koncert zahajovala.

Britská formace Massive Attack vystoupila v pražské lucerně v rámci evropského turné, na němž představují album Splitting The Atom. Chystají už i novou desku s názvem LP5. „Naše poslední album je v podstatě o tom, jak vidíme sami sebe v dnešním chaotickém světě,“ prozradil Robert Del Naja.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Snažíme se hledat pořád nové cesty, ale to nutně neznamená, že najdeme to, co před námi ještě nikdo nenašel. Ve snaze lišit se za každou cenu se vám může stát, že děláte něco, co nejste vy, co vlastně nevychází z vás,“ dodal.

Kapela se dala dohromady v roce 1988 v Bristolu a hned její první album Blue Lines (1991) se stalo důležitým mezníkem v dějinách taneční hudby. Massive Attack na něm dali vzniknout novému hudebnímu stylu označovanému jako trip hop. Svou dosavadní tvorbu rekapitulovali v roce 2006 na albu s názvem Collected.