Film o Johnu Lennonovi Britové netrpělivě očekávají

Londýn - Londýnský filmový festival uzavře dnes večer film o Johnu Lennonovi, který se zaměřuje na jeho dospívání v Liverpoolu a první kroky Beatles. Snímek Nowhere Boy (narážka na píseň Beatles Nowhere Man) natočila jako režijní debut britská výtvarnice Sam Taylorová-Woodová podle knihy nevlastní Lennonovy sestry Julie Baird. Film začíná v Liverpoolu v roce 1955, kdy je Lennonovi 15 let, a končí koncem 50. let, kdy Beatles odjíždějí hrát do barů v Hamburku.

„Je to film především o letech dospívání Johna Lennona. Jak fanoušci Beatles dobře vědí, Lennona vychovávala jeho teta, které ho svěřila jeho vlastní matka. Ta ho ale dost často navštěvovala a jak film ukazuje, naučila ho i první akordy na bendžo, které Lennon brzy vyměnil za kytaru. Ačkoli film ukazuje jednu z klíčových kapitol ze života pozdějších Beatles, tedy první setkání Johna a Paula McCartneyho, není to film o této kapele,“ informoval z Londýna zpravodaj ČT Ivan Kytka. 

Lennona hraje debutující Aaron Johnson, tetu Kristin Scott Thomasová a matku Anne-Marie Duffová. Nepříliš známí herci hrají další členy Beatles - Thomas Brodie Sangster ztvárnil Paula McCartneyho a Sam Bell George Harrisona.

Ivan Kytka informuje z Londýna (zdroj: ČT24)

„Filmoví kritici i britská veřejnost čekají netrpělivě na dnešní večer, neboť film byl až dosud přísně střežen. Teprve včera se na internetu objevil krátký sestřih. Pokud jde o první ohlasy, tak ty se soustředily na to, že se hlavní představitel Lennonovi příliš nepodobá. Odborníci ale vkládají naděje do scénáře Matta Greenhalghe a autenticitu filmu má propůjčit také fakt, že všechny exteriéry se natáčely v Liverpoolu,“ doplnil informace Kytka.

Taylorová-Woodová získala v roce 1997 cenu pro nejslibnějšího výtvarníka na bienále v Benátkách a o rok později byla nominována na prestižní Turnerovu cenu. Při přípravě filmu spolupracovala i s McCartneym, který pro ni prý byl klíčovým zdrojem informací. „Byl neuvěřitelně otevřený, když vzpomínal a mluvil o podrobnostech. Třeba mi řekl, na jaký magnetofon s Lennonem nahráli svou první písničku,“ řekla.

  • John Lennon a Paul McCartney a jejich filmoví představitelé Aaron Johnson a Thomas Sangster autor: ČT24, zdroj: You Tube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1204/120339.jpg
  • Nowhere Boy zdroj: You Tube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1204/120337.jpg