Mezipatra verbují do třetí světové války pohlaví

Brno/Praha – Rozmanitost do české společnosti vnáší už deset let queer filmový festival Mezipatra. V jeho jubilejním, desátém ročníku vypukne třetí světová válka pohlaví, vedená proti generové konformitě. Filmy i akce mají za cíl mapovat stereotypní představy o genderových rolích, které lidé zakládají na biologických rozdílech. Válčit se začíná v Brně (23.–31. 10.), příměří bude uzavřeno v Praze (2.– 8. 11.).

Mezipatra zahájí argentinský film XXY (2007) Lucky Puenzové. Hlavní postavou v Cannes oceněného snímku je Alex, která si musí zvolit, zda bude dívkou, nebo chlapcem. Rodiče Alex totiž po jejím narození nedopustili operaci, která by jejich dítěti předurčila jedno z pohlaví.

Oceněné filmy z minulého ročníku Mezipater jsou zdarma k dispozici na internetovém speciálu České televize, která je generálním mediálním partnerem festivalu. Na speciálu mohou diváci také hlasovat pro film, který by měl letos podle nich získat diváckou cenu.

V rámci bloku dokumentárních filmů ČT Umění a smrt budou uvedeny snímky O co tančil Ondrej Nepela a 13. komnata Vladimíra Marka. Informovat bude ČT o festivalovém dění v pražské části v Minutách z Mezipater.

Závěrečný snímek festivalu se přesune ze současnosti do historie filmovou adaptací hry Christophera Marlowa, gay enfant terrible renesančního divadla, Edward II. (1991). Režisérem filmu je Derek Jarman, jemuž patří letos retrospektivní sekce Mezipater. Ohlédnutí za Jarmanovou tvorbou připravili organizátoři k patnáctému výročí úmrtí tohoto režiséra a výtvarníka, který jako první veřejně známá osoba v Británii otevřeně prohlásil, že je HIV pozitivní.

Program, který letos čítá na sto filmů, zahrnuje i dva speciály. Panorama desetiletí uvádí čtyři nejlepší snímky posledních let v kategoriích gay, lesbický a transgender film a dokument, vybraných na základě ankety mezi dramaturgy mezinárodních queer festivalů. A mimo soutěž se představí blok aktuálních filmů a dokumentů, ve kterých studenti a studentky FAMU zkoumají queer témata.

V Praze ani v Brně nebude chybět pestrý doprovodný program v podobě výstav, veřejného čtení, diskusních setkání a festivalových party. Hlavní party festivalu Homolution letos pořádá queer magazín České televize Q (6. listopadu od 21:00 v Sacre Coeur).

Festival Mezipatra vznikl v roce 2000, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem. Kromě názvu časem festival změnil také označení „gay a lesbický“ na „queer“, mimo jiné proto, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl homosexuálů a heterosexuálů. Cílem pořadatelů bylo přiblížit život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispět tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti. Od roku 2003 se festival přesunul také do Prahy.

  • XXY zdroj: Mezipatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119268.jpg
  • Sacre Coeur zdroj: Mezipatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119272.jpg
  • Mezipatra 2009 zdroj: Mezipatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119253.jpg
Vydáno pod