Černý chystá pro Copa Centrum 30 „politických“ penisů

Praha – David Černý vyhrál neveřejné výběrové řízení na fontánu pro pražské Copa Centrum, které má vyrůst ve Spálené ulici na místě zastávky metra Národní třída. Černého fontánu bude tvořit třicet bronzových penisů, které mají zpodobňovat současnou politickou scénu. Budou mít také zabudované displeje, na nichž se budou měnit jména podle aktuální politické situace.

„Dlouho jsem přemýšlel o tom, co by mělo stát na Národní třídě. I vzhledem k současné skepsi, kterou cítím k aktuální politické situaci, jsem se rozhodl pro tuto multimediální instalaci,“ vysvětlil výtvarník. Uprostřed třiceti mužských pohlavních údů bude umístěn ještě jeden osmnáctimetrový. Všechny budou samozřejmě chrlit vodu a navíc i „komentovat“ politickou situaci pomocí displejů se jmény. Ta se budou měnit podle toho, kdo bude na politické scéně zrovna největší, slibuje Černý.

„Pracovat s Davidem je vždycky velká zábava, takže mám radost, že v soutěži na fontánu pro Copa Centrum Národní zvítězil právě on,“ vítá Černého vizi podnikatel Sebastian Pawlowski, který stojí za investicí do výstavby obchodního komplexu. Výtvarník pro něho v minulosti vytvořil například plastiku v pražské Hergetově cihelně – také fontánu s „čurajícími chlapečky“.

Výstavba Copa Centra potrvá do konce roku 2010. V komplexu o celkové rozloze 50 tisíc metrů čtverečních budou byty, kanceláře, pasáže s obchody i parkoviště.

Kam za Davidem Černým:

  • skládačka Entropa - do 4. ledna 2010 v Centru současného umění DOX
  • sv. Václav hlavou dolů v pasáži Lucerna
  • mimina na žižkovském vysílači; k vidění jsou také v bronzové verzi na Kampě
  • „čurající chlapečci“ jako fontána v Hergetově cihelně
  • snídaně pro obry na autobusové zastávce v Liberci