Malátný: Chinaski jsou po Grohmanově smrti jinou kapelou

Praha – „Už se necítím jako alter ego Charlese Bukowského,“ říká Michal Malátný (* 1970). Bohatýrský život je už minulostí, autocenzura mnohem silnější a snažím se být menší lenoch a fatalista, dodává frontman kapely, která si v roce 1994 změnila jméno ze Starých hadrů na Chinaski, právě pod vlivem Bukowkého knihy o jednom svérázném bohémovi. Malátný (jehož původní jméno je také jiné – Novotný) skupinu na konci 80. let založil spolu s bubeníkem Pavlem Grohmanem, jenž loni v červenci tragicky zahynul při havárii na motorce.

„My jsme se jako dvojka doplňovali. Říkali jsme z legrace, že on je umělecký vedoucí, zatímco já manažer. Jako kapelník fungoval tak, že ho nikdo nemůže nahradit. Zavedl režim, který nám byl někdy nepříjemný, ale dostal nás nahoru,“ vzpomíná Malátný.

Tragická událost z Chinaski podle jeho slov udělala jinou a lepší kapelu. „Pochopil jsem, že musím makat a s kluky mluvit, protože nemůžou vědět, co se mi honí hlavou, když jim to neřeknu. Dalo nás to hodně dohromady,“ tvrdí.

Interview ČT24

Osobně je prý od Grohmanovy smrti vděčnější za to, že je naživu a že může dělat to, co dělá. „Snažím se to dělat mnohem zodpovědněji a hlavně pracovat. Byl jsem tak trochu lenoch a fatalista, co si říká, že ono to vždycky nějak dopadne. Pavel byl tím, kdo tlačil silou.“

Slovní pyrotechnika je stále aktuálnější

Grohman byl nejen bubeníkem, ale také textařem. Je autorem slov například k písni Slovní pyrotechnika z roku 2007, která karikuje českou politickou scénu, spojována je ale především s Jiřím Paroubkem, jehož citát na konci songu zazní.

„V minulém režimu jsme pubertálně nadávali na komunisty, pak jsme toho nechali a věnovali se ženám, lásce a alkoholu,“ říká Malátný k politickým písňovým textům. „Ale situace byla taková, že už to Pavla nakrklo a napsal tento text. Hrajeme ho stále a odezva je stále silná, protože situace je podle mě opravdu strašlivá,“ dodává.

Jako Lucie ne

Další písně o politice ale prý nechystá, i když pracuje na nové desce. Vyjít by měla příští rok a spojeno s ní bude i turné po velkých halách. V současné době mohou fanoušci Chinaski slyšet spíše v menších klubech.

„Šňůru po velkých halách jedeme jednou za dva roky, ale jinak hrajeme rádi kdekoli. Na jaře jsme jeli akustické turné a pohádky pro děti v divadle, v létě festivaly, teď koncertujeme v klubech. Když kapela nehraje, je to slyšet,“ vysvětluje Malátný s odkazem na Davida Kollera. „Hrál s Lucií osm koncertů za rok a říkal, že ty poslední dva byly nejlepší, protože se už sehráli,“ doplnil. Chinaski ale na rozdíl od Lucie konec jedné z nejúspěšnějších českých kapel hned tak neplánují.

Michal Malátný (Novotný) se narodil 30. června 1970 v Jičíně, kde se začal zajímat o hudbu a o divadlo. Vystudoval činoherectví na DAMU, jeho velkou láskou je ale i loutkové divadlo. V roce 1994, když nastoupil do angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde v tu dobu už pracovali tři Novotní, si změnil z recese jméno na Malátný. Objevil se i ve filmu – v malé roli hudebníka ve snímku Mňága – Happy End (1996) a v komedii Chyťte doktora (2007). V roce 1987 založil spolu s Pavlem Grohmanem skupinu Starý hadry, která se v roce 1994 přejmenovala na Chinaski.

  • Album Chinaski zdroj: www.chinaski.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1159/115844.jpg
  • Chyťte doktora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/15/1479.jpg