Miro Žbirka si užívá své první akustické turné

Praha - Vyprodané sály, spontánní atmosféra, nadšené publikum prozpěvující důvěrně známé hity – to je Acoustic tour Miro Žbirka 2009, které má za sebou prvních pár zastávek z celkem dvaceti plánovaných. Většina koncertů se koná v divadelních sálech, ve kterých zpravidla nechybí klasické koncertní křídlo, a když jeho tóny doplní ještě kytary a bicí, známé Žbirkovy písně najednou znějí opravdu nádherně, v čisté 'poloobnažené podobě', jak říká sám Miro.

„Poprvé ve své kariéře vystupuji v komornějším prostředí menších sálů, s akustickými verzemi svých písní a musím říct, že si to moc užívám. Baví mě hlavně možnost oslovit z jeviště lidi v sále, vzájemná komunikace je mnohem bezprostřednější než v anonymitě velkých hal,“ říká Miro Žbirka.

„Vždycky jsem chtěl posluchačům ukázat, jak vypadal třeba Biely kvet nebo Atlantída, když jsem je složil. Studiové nahrávky, které jsou nakonec slyšet z rádií, už jsou vyfešákované, zaranžované, celkové vyznění skladby trochu pozmění,“ vysvětluje Žbirka.

Na koncertech unikátního Acoustic tour Miro Žbirka 2009 znějí oblíbené hity, např. Co bolí, to přebolí, Denisa, Atlantída, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, 22 dni, Mám rád, Zažni… proložené čerstvými novinkami z alba Empatia, které vyjde 26. října. Singl Tento song už dobře znají posluchači českých i slovenských rádií a Magdaléna Šalamounová, která jej s Mirem Žbirkou nazpívala, samozřejmě nechybí mezi hosty turné. Stejně jako zpěvačka Martha a Jan Ponocný s Circusem Ponorka. Na turné je doprovází kapela Metro, se kterou Žbirka hraje už téměř deset let.

Zpěvák při křtu svého alba v roce 2007
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková