Protektor vyslán do kin i na Oscary

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) navrhla film Marka Najbrta Protektor k nominacím na amerického Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. V trojici nejlepších snímků se po hlasování českých akademiků ocitly také snímky Hlídač č. 47 Filipa Renče a animovaný snímek Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?. Koprodukční film ČT vstupuje právě dnes do kin, nominace Akademie filmových umění a věd budou oznámeny 2. února příštího roku.

„Pro nás je to dobrá zpráva, která shodou okolností přichází v den, kdy náš film vstupuje do distribuce. Co se týče našich šancí za mořem, jsem samozřejmě realista. Zároveň jsem ale rád, že jsme dostali příležitost a můžeme se o úspěch alespoň pokusit,“ reagoval Marek Najbrt, režisér a spoluautor scénáře.

V hollywoodském stylu

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Podle ředitele ČFTA Petra Vachlera je film Marka Najbrta jako ušitý na míru hollywoodským zvyklostem. „Válka, Němci, Židé - právě tento model, až na Vesničku mou střediskovou a Kolju, otevíral Čechům brány k nominacím na Oscara. Poctu nejvyšší získaly Ostře sledované vlaky, nominovány byly snímky Musíme si pomáhat či Želary,“ uvedl Vachler. Mezinárodní premiéru bude mít film v říjnu na MFF v Londýně. Ve výhledu jsou i další festivalová uvedení, například v Denveru a Palm Springs.

Protektor přinesl na plátno příběh rasově smíšené dvojice - rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky, kteří v rámci válečného dramatu prožívají vlastní drama soukromé. Hlavní role ztvárnili Marek Daniel a Jana Plodková. V „riskantní hře o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v temných a krvavých časech heydrichiády“ dále hráli například Klára Melíšková, Sandra Nováková, Jan Budař, Martin Myšička, Josef Polášek a Jiří Ornest.

Hrozilo, že se točit nebude

Marek Najbrt na scénáři tři roky spolupracoval s Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem. Nedostatek peněz několikrát zdržel začátek natáčení, chvílemi producentům hrozilo jeho odsunutí na neurčito. To, když odstoupil německý koproducent a z projetu se stal ryze český snímek. Pomohl dvanáctimilionový grant z fondu kinematografie i příspěvek České televize. Celkový rozpočet nakonec přesáhl 50 milionů korun, natáčet se začalo přesně před rokem. První projekt autorského týmu Geisler-Tuček-Najbrt nazvaný Mistři získal v roce 2004 tři České lvy a Cenu filmových kritiků za nejlepší český film.

Protektor - Jana Plodková v roli Hany
Zdroj: ČT24/ČT
Vydáno pod