Hlavním hrdinou Svěrákovy road movie je růžový medvěd

Praha – Režisér Jan Svěrák dotočil minulý týden svůj nový film. Dobrodružnou rodinnou road movie Kuky se vrací o růžovém městském medvídkovi, který se zatoulal do lesa, natáčel téměř rok. Určená je prý především pro ty, kteří se rádi vrací do světa dětské fantazie. Film je loutkový, vystupují v něm ale také živí herci, například Svěrákův syn Ondra, pro kterého režisér začal scénář psát.

„Vždycky, když jsem dělal celovečerní film s lidmi, mi bylo líto, že se nemůžu věnovat detailům. Říkal jsem si, že kdybych si mohl vytvořit dostatečně malé herce, mohl bych je umístit do prostředí, které mě zajímá. Netušil jsem ale, že se budeme rok plazit po zemi a kamera se nedostane víc jak dvacet centimetrů nad podlahu,“ uvedl k natáčení Svěrák.

Přímo v terénu vzniklo téměř 90 procent filmu. Točilo se v českých lesích v létě i v zimě, v utajení a tichosti. Poslední dny trávil štáb v bažině nedaleko Dobrovic u Bechyně. „Vracet bych se k podobnému filmu už asi nechtěl, i když kluci vymýšlejí, že to bude trilogie,“ prozradil režisér, „první díl se bude jmenovat Pytlíci v mlze, Kuky se vrací bude druhý a Hergot se zlobí třetí díl.“

Reportáž Jolky Krásné a Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Kuky je městský medvídek, který se zatoulal do lesa. Bytosti, které tu žijí, se ho chtějí zbavit, protože sem nepatří. Každá z lesních loutek je vyrobena z něčeho jiného podle toho, co má v lese na starosti – Dubánek se například stará o duby. „Je tam i lesní strážce, kapitán von Hergot. Je už starý, unavený a líný, ale spravedlivý. Hrozí, že ho nahradí jeden mladý populista s rychlým autem,“ prozradil více z děje Svěrák.

Kromě loutek, jejichž autorem je výtvarník Jakub Dvorský, hrají ve filmu také živí herci. Oldřich Kaiser, jenž svůj hlas propůjčí také kapitánu von Hergotovi, a Kristina Nováková. Ta je filmovou maminkou kluka, který si celý příběh vymýšlí. Hraje ho Svěrákův devítiletý syn Ondřej, který svého tátu přivedl na nápad natočit film Kuky se vrací.

„Hráli jsme si s plyšáky a Ondra si mě docela odmyslel. Mluvil na hračky, jako bych tam nebyl, radil jim, co mají dělat. Uvědomil jsem si, jak je krásné, že se dokáže odstřihnout od logiky a věřit, že to tak může být. A tak jsem začal vymýšlet příběh podle jeho dětské logiky, který by sám mohl vyprávět,“ vysvětlil Svěrák.

Rodinný film Kuky se vrací vzniká ve spolupráci s Českou televizí. Jeho premiéra je plánovaná na květen 2010.

  • Kuky se vrací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1104/110324.jpg
  • Kuky se vrací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1104/110323.jpg
Vydáno pod