České filmy na podzimních festivalech: pozvánka do Londýna a ceny z Chicaga

Londýn – Po slovensko-česko-irských Lištičkách, které si dnes odbyly světovou premiéru na nejstarším filmovém festivalu v Benátkách a chystají se na přehlídku do Jižní Koreje, a po úspěchu Tobruku v bojích o Evropské filmové ceny, se na světový festival podívají další domácí snímky. Lépe řečeno tři české a jeden slovenský. Hrané filmy Protektor, Kdopak by se vlka bál a Holka Ferrari Dino a dokument Osadné si do svého programu vybral 53. ročník Londýnského filmového festivalu. Po zahraničních festivalech také putuje krátký horor Robina Kašpaříka Seance. Na přehlídce v Chicagu získal tři ocenění.

Londýnský festival začne v polovině října, Protektor má v Česku premiéru 24. září. Snímek režiséra Marka Najbrta o manželské dvojici, která na pozadí válečného dramatu prožívá drama soukromé, bude promítáno v sekci Cinema Europa. Podle organizátorů přehlídky potvrzuje Najbrt svým druhým celovečerním filmem, že patří k nejtalentovanějším českým režisérům. Oceňují také netypické zaměření filmu na úlohu médií za protektorátu, odkazy na filmy 30. let a výtvarné pojetí.

Snímek Kdopak by se vlka bál režisérky a výtvarnice Marii Procházkové byl s úspěchem uveden na jiném, dokonce o něco věhlasnějším festivalu – na Berlinale. „Film má značné kouzlo, kterému pomáhá bohatá vizuální stránka a působivá hudba Jana P. Muchova,“ píše se o něm v programu londýnského festivalu.

Film Jana Němce Holka Ferrari Dino zařadili organizátoři do sekce Experimenty. Němec se ve filmu vrací do srpna 1968, kdy natáčel v ulicích Prahy obsazené sovětskými vojsky a natočený materiál pašoval do Rakouska za pomoci dívky Jany, tedy „Holky Ferrari Dino“. „Podle festivalového programu je “film zvláštním způsobem přímočarým a autentickým dokumentem jedné z klíčových událostí století."

Snímek slovenského režiséra Marko Škopa Osadné zvítězil na letošním festivalu v Karlových Varech v sekci dokumentárních filmů nad 30 minut. I podle londýnského festivalu je Škopův snímek „dalším důkazem rostoucí síly slovenského dokumentu“. Karlovarskou porotu zaujal příběh pravoslavného kněze, starosty-rekordmana a rusínského buditele, kteří se vydávají na cestu ze vzdálené východoslovenské vesničky Osadné do bruselského europarlamentu.

Hlavní hvězdou bude pan Lišák Clooney

Celkem bude na Londýnském filmovém festivalu, který se pořádá od roku 1957, uvedeno 191 celovečerních a 113 krátkých filmů ze 46 zemí. Patnáct z nich ve světové premiéře. Promítat se budou v kinech po celém Londýně i pod širým nebem na Trafalgarském náměstí. Nejočekávanějším hostem je nejspíše herec George Clooney, který se objeví na festivalu hned ve třech filmech. První z nich, animovaný Fantastický pan Lišák režiséra Wese Andersona, se bude promítat při úvodním galavečeru. Clooney v něm propůjčil hlas hlavnímu hrdinovi.

Hororová Seance s Klárou Jandovou a Pavlem Novým

Úspěšně dobývají zahraniční festivaly nejen celovečerní filmy. Dvacetiminutový horor Seance získal hned tři ceny na významném festivalu tohoto žánru v Chicagu. Snímek studenta režie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Robina Kašpaříka ocenila porotu za nejlepší režii, jako nejlepší film a jedno ocenění přidělila také Kláře Jandové jako nejlepší herečce. Jandová si v Seanci zahrála spolu s Pavlem Novým, Zdeňkem Julinou a Marií Durnovou.

Film vypráví příběh tří lidí, kteří se pokusí najít majetek zemřelé baronky pomocí spiritistické seance. Věci však naberou zcela jiný směr. Seance se promítala také začátkem srpna na torontském Rue Morgue Festival of Fear, v prostorách bývalého hřbitova. V Torontu se Kašpařík setkal se svým vzorem, legendárním hororovým režisérem a producentem Jámy a kyvadla a Zániku domu Usherů Rogerem Cormanem, jehož snímky prý pro Kašpaříka byly velkou inspirací. Uvedena bude Seance ještě na přehlídce hororů Screamfest, která se uskuteční od 16. do 25. října v Hollywoodu.

Vydáno pod