Na rekonstrukci svaté Barbory nejsou peníze

Kutná Hora - Už příští rok měli restaurátoři dokončit více než sedmiletou rekonstrukci Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Ministerstvo kultury teď ale řeklo, že potřebných 20 milionů na poslední opravy nedá. Přidělené peníze měly původně stačit, památkáři ale zjistili, že finální opravy budou složitější a dražší, než se předpokládalo. Opěrný systém chrámu je přitom v havarijním stavu.

Od roku 2003 stály restaurátorské práce na Chrámu svaté Barbory 194 milionů korun. Čtyřicet opěrných oblouků už restaurátoři opravili, zrekonstruovali také střechu a převážnou část vnějšího pláště chrámu. Zbývá ještě dokončit opravu vnějšího pláště a vyměnit poslední opěrný oblouk, což vyžaduje dalších 20 milionů. Ministerstvo kultury, které každý rok na opravu chrámu přispívalo, teď ale tvrdí, že musí šetřit a že peníze na památku, která je zapsaná také v seznamu UNESCO, v rozpočtu nemá.

Majitel chrámu, jímž je římskokatolická církev, se bude se žádostí o další prostředky muset obrátit na jiné subjekty. Na programy z evropských fondů ale spoléhat nemůže. Dokončit rekonstrukci by ještě mohl pomoct příspěvek, který přidělují poslanci při schvalování státního rozpočtu na příští rok. Jinak se stavební práce budou muset zastavit. Statici ale tvrdí, že by to bylo velmi riskantní - poslední neopravený oblouk je totiž v havarijním stavu a odlamující se kusy kamení by mohly zranit turisty.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)