Madonna zazpívala v Polsku, protesty nebyly

Varšava - Na vůbec první koncert americké popové hvězdy Madonny v Polsku přišlo v sobotu asi 80 000 lidí. Zpěvačka během show ve Varšavě společně s fanoušky oslavila své dnešní 51. narozeniny. S vystoupením Madonny v Polsku 15. srpna, na kdy připadá svátek Nanebevzetí Panny Marie, nesouhlasili konzervativní katolíci, nicméně žádné velké protesty se v sobotu nekonaly.

Madonnu její fanoušci přivítali transparentem s nápisem „Všechno nejlepší k narozeninám, vaše veličenstvo“, zazpívali jí v angličtině Happy Birthday i tradiční polskou narozeninovou písničku Sto lat. Řada fanoušků u pódia také v ruce držela papírová srdce, na jednom z nich bylo napsáno „Adoptuj mě“.

Před dějištěm koncertu na bývalém letišti Bemowo se s transparenty sešli lidé, kterým se nelíbilo to, že známá provokatérka Madonna vystupuje v Polsku v důležitý církevní svátek. Na 15. srpna navíc připadá výročí takzvaného zázraku nad Vislou, kdy v roce 1920 polská armáda u Varšavy porazila armádu sovětskou. K odpůrcům konání koncertu v tento den se přidal i Lech Walesa, legendární vůdce polského protikomunistického odboje a první postkomunistický prezident. Podrážděné výzvy ke zrušení Madonniných koncertů jsou ale pro ní nejlepší reklamou zadarmo. S tímhle marketingem zpěvačka pracuje už přes čtvrt století.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Královna popu možná zavítá do Osvětimi

Do světových médií se díky ní dostala i polská vesnička Rumin. Madonně totiž udělila čestné občanství. Vesničané doufali, že je super star navštíví, ale marně. Spekuluje se ale o tom, že se jí dočká Osvětim, kde by se svými dětmi chtěla navštívit bývalý nacistický vyhlazovací tábor. Koncertovat bude ještě v pěti evropských městech. Turné ukončí v Tel Avivu - a opět s kontroverzí. Víc než stovka Židů a izraelských Arabů založila organizaci Boycott, která požaduje zákaz jejího koncertu.

Vydáno pod