Vltavská kultura v Elektrických podnicích? Uvidí se v září

Praha – Někdejší budova Elektrických podniků hlavního města Prahy, v níž dnes sídlí Kulturní centrum Vltavská, netrpělivě čeká na návrat zlatých časů. Objekt z meziválečných let, který patří mezi výrazné pražské představitele funkcionalistické architektury, v těchto dnech prochází rekonstrukcí a veřejnosti by měl znovu začít sloužit od 10. září. Pražané by zde měli nalézt hudební a divadelní představení, filmový klub, výstavy, kurzy, přednášky i semináře.

Podle obchodního ředitele centra Miloše Oríška by si na své měly přijít všechny věkové skupiny. Na podzim tu zahrají například Peneři Strýčka Homeboye, Boney M, Polemic a skupina Plexis. I samotný otvírací den naplní koncerty, divadelní vystoupení a workshopy. Představí se například Laura a její tygři nebo Dan Bárta a Illustratosphere.

V centru by se od podzimu měly pravidelně konat osvětové přednášky a představení hostujících divadelních souborů. Bude možné se účastnit i poznávacích zájezdů, kurzů cizích jazyků, výroby šperků, keramiky nebo třeba jógy a břišních tanců. Pro seniory je připraveno studium v centru celoživotního vzdělávání, pravidelné nedělní taneční čaje nebo pořady Klubu aktivního stáří.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Budova Elektrických podniků

Funkcionalistický unikát vzešel z dílny architektů Adolfa Benše a Josefa Kříže a na Bubenském nábřeží vyrostl v letech 1927 až 1935. Nahradil tak prostory bývalé továrny na Klobouky a původně sloužil úředníkům Elektrických podniků. „Na tu dobu šlo o supermoderní funkcionalistickou architekturu a originální byl také keramický plášť. Málokdo ví, že architekti Benš a Kříž chtěli postavit ještě druhou budovu symetricky podél Bubenské ulice,“ připomněl historik architektury Zdeněk Lukeš.

Stavba Elektrických podniků byla jednou z prvních klimatizovaných budov ve střední Evropě, v přízemí fungovaly obchody a kavárna. Kulturním záležitostem začal objekt sloužit od 50. let.