Sticky & Sweet Madonna vystoupí dnes v Praze pod širým nebem

Praha – Po třech letech se vrátila do Prahy Madonna, jedna z nejúspěšnějších světových popových zpěvaček současnosti. Do našeho hlavního města zavítala v rámci obnovené šňůry Sticky & Sweet Tour a podobně jako i na jiných koncertních zastávkách vyvolává její vystoupení jak nadšení, tak i nesouhlas. Své české fanoušky potěší dnes večer magakoncertem pod širým nebem v přírodním amfiteátru Chodov. Podrobnosti velkolepé show ale organizátoři i Madonnin management zatím tají.

Koncert začne v sedm hodin a trvat by měl zhruba do desíti. Připravuje se velkoplošná projekce, nebude chybět ani laserová show a bohatý světelný park. I hudební publicista Vladimír Vlasák se domnívá, že návštěvníci mohou od dnešního koncertu čekat především podívanou: „Madonna pracuje hodně s vizualitou, prolíná projekce s pódiovou akcí. Řadu písní stylizuje do jakýchsi minipříběhů, muzikálových čísel. Na koncertě jich uvede zhruba 24, většina je z alba Hard Candy, které na svém turné propaguje.“

Na pódiu, které bylo postaveno kvůli Madonnině koncertu, se jako speciální host turné představí jedna z důležitých postav moderní klubové scény Paul Oakenfold. Podle informací ČT s Madonnou vystoupí také romská kapela Kolpakov trio z Ruska, která zpěvačku doprovázela i na prvním Sticky & Sweet Tour v loňském roce.

Temperamentní romské rytmy zazní například v písni La Isla Bonita, romsky bude zpívat i Madonna. „Slyšela naše CD, líbilo se jí, a proto chtěla, abychom s ní na turné vystupovali,“ prozradil Vadim Kolpakov ml., jak spolupráce se slavnou zpěvačkou vznikla. „Je to pro nás pocta,“ dodal.

Na Madonnu se chystají desetitisíce lidí

Organizátoři předpokládají, že na koncert by mohlo přijít až 40 tisíc fanoušků. Na jejich bezpečí a pořádek v areálu bude dohlížet přes tisíc lidí, včetně policistů, hasičů a záchranářů. Přípravy na Madonninu show budou pokračovat až do večera. Žádné náročné požadavky od popové hvězdy prý nazezněly, prozradil Petr Novák z pořádající agentury Live Nation: „Nic zásadního, co bychom nemohli vyplnit, jsme nezaznamenali. Například do zázemí koncertu zajišťujeme biopotraviny a sháněli jsme tři sta bílých růží.“

Chodovský amfiteátr se pro návštěvníky otevře v půl páté. Dopravu zajistí především MHD – vstupenka na akci platí zároveň jako celodenní jízdenka. Chystají se také dopravní omezení. (více o dopravě během koncertu; další informace pro návštěvníky – stránky pořádající agentury)

Čechům vadí hluk, Rusům kroucení zadkem a Polákům datum

Úspěšné turné Sticky & Sweet Tour vyneslo Madonně loni 230 milionů dolarů. Obnovenou šňůru zahájila 4. července koncertem v Londýně a uzavře ji začátkem září v izraelském Tel Avivu. Ne ve všech městech ji ale vítají s nadšením. V Praze například proti jejímu koncertu na Chodově sepsali někteří obyvatelé Prahy 11 petici, obávají se hluku a nepořádku v okolí areálu.

V Petrohradě měli proti Madonnině vystoupení výhrady zejména ruští komunisté. Vyzvali ji, aby na tomto „pietním místě“, kde se uskutečnila Velká říjnová socialistická revoluce, „nekroutila zadkem“ a zazpívala nějakou revoluční píseň. Ve Varšavě, kam populární americká zpěvačka zamíří po pražském koncertě, se věřícím nelíbí datum koncertu. 15. srpna totiž katolíci slaví svátek Nanebevzetí Panny Marie, a chtějí proto, aby pořadatelská agentura Madonnino vystoupení přesunula na jiný den.

Kontroverznost je podle Vlasáka koneckonců jednou z ingrediencí Madonnina úspěchu. „Stojí za ním její komplexnější talent,“ domnívá se. „Dokázala si jednak pro sebe získat správné spolupracovníky a také namíchat správný koktejl drzosti a provokativnosti. Do popu, který byl dosti konfekční, protáhla kontroverzní a agresivní témata. A navíc dokázala nejen svým vrstevnicím vštípit pocit vlastní originality - já jsem já a já se můžu prosadit, ať jsem jakýkoli.“