Místo blobu vznikne pod Klementinem depozitář pro 2,5 milionu knih

Praha - Nová budova Národní knihovny podle Kaplického návrhu na Letné ani nikde jinde hned tak stát nebude, další prostory pro uložení knih jsou ale potřeba. Knihovna by proto chtěla pod hospodářským dvorem Klementina vybudovat podzemní úložiště pro 2,5 milionu knih. Spolu s dostavěním depozitáře v Hostivaři by mělo kapacitně nahradit původně zamýšlenou novou budovu. S návrhem souhlasí vedení knihovny i památkáři.

S budováním depozitářů pod zemí se v Klementinu počítalo už dříve. Od realizace záměru ale odradily záplavy v roce 2002. Plánované úložiště ale není prý v dosahu tisícileté vody. Voda by naopak měla být pro provoz nových prostor využita pro systém klimatizace. „Podobně vltavskou vodu využil například architekt Zítek při stavbě Národního divadla, kdy voda napájí chladicí zařízení,“ uvedla mluvčí knihovny Barbora Stýblová.

Hostivařské i podzemní prostory sice mohou kapacitně nahradit novou budovu, všechny problémy ale zcela neřeší. Depozitář v Hostivaři se rozšiřuje především kvůli většímu prostoru pro digitalizaci dokumentů, která souvisí se závazky knihovny vůči Evropské digitální knihovně.

Na rozdíl od Klementina ale nebudou v Hostivaři služby, které musí být přístupné veřejnosti. Navíc fondy knih, které se nejčastěji půjčují, musejí být dostupné v hlavní budově knihovny.