Režisér Pavel Háša podlehl Alzheimerově chorobě

Praha - Ve věku osmdesáti let zemřel televizní, filmový a divadelní režisér Pavel Háša. Manžela Květy Fialové, který získal řadu cen na domácích i zahraničních filmových a televizních festivalech, přemohla Alzheimerova choroba. Tvůrce desítek dokumentárních i hraných filmů a televizních inscenací Pavel Háša má na kontě přes padesát zábavních celovečerních pořadů včetně populárních Televarieté. Divadlo mu vděčí za režii třicítky inscenací. Devět jich v posledních letech nastudoval v agentuře Harlekýn. Česká televize si jej připomene v neděli, kdy uvede jím zpracovanou povídku Karla Čapka "Ukradený kaktus", ve 13:20 na ČT 2.

Pavel Háša, který se narodil 1. června 1929, začínal ve Filmovém studiu Gottwaldov (Zlín), pak působil v Čs. armádním filmu, v letech 1971 až 1981 byl na volné noze a pak působil v dnešním Divadle pod Palmovkou. Obdržel řadu cen na domácích i zahraničních filmových a televizních festivalech. Natočil několik desítek dokumentárních i hraných filmů a přes 60 televizních inscenací, převážně dramatických.

Svou kariéru za kamerou zahájil Háša dokumentárními filmy v 50. letech. Pro televizi natáčel detektivní příběhy i komedie, za inscenaci Svědkové obžaloby z roku 1974 získal hlavní cenu na mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. V 80. letech se soustředil na adaptace starších předloh (Povídky malostranské, Pan Pickwick, Arabesky). Pro televizi natočil také divadelní představení, z původních scénářů šlo o projekty Těžká hodina a Návštěvní hodiny. Několik zajímavých televizních filmů natočil i v 90. letech; často do svých snímků obsazoval Viktora Preisse, v pozdější době například také svou manželku Květu Fialovou.

Neméně významné je působení Pavla Háši na divadle. V poslední době se několika set repríz dočkaly hry Víš přece, že neslyším, když teče voda nebo Štika k obědu, které se nejen v Divadle U hasičů v produkci agentury Harlekýn hrály řadu let.