Studenti znovu protestovali proti prodeji kostela

Praha - Zhruba třicet lidí, převážně studentů, se dnes sešlo na protestní akci Studentské iniciativy za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze. S několika transparenty prošli centrem přes Karlův most až k ministerstvu kultury.

Český stát rozprodává kulturní dědictví zapsané v UNESCO pochybným kupcům, Prodáme své dějiny nebo Úcta k zemřelým je vizitkou kulturního národa. Takové transparenty si přinesli studenti, aby už posedmé vyjádřili svůj nesouhlas s nevhodným užíváním kostela sv. Michaela a s tím, že ho Národní knihovna předloni prodala i přes protesty odborníků za nízkou částku soukromému majiteli, firmě Michal Praha. Požadují, aby se kostel vrátil zpět do vlastnictví státu a aby ministerstvo kultury vypracovalo odbornou analýzu k prodeji této významné kulturní památky. „Poslední možnost, jak tuto situaci vyřešit, je dostat studenty do ulic,“ uvedla Stanislava Fedrová ze Studentské iniciativy. Organizátorka akce Líza Machoninová ale vyzvala účastníky k trpělivosti.

Akce skončila po necelé hodině na Maltézském náměstí před sídlem Ministerstva kultury společným zpěvem účastníků, který ale „myši z děr nevylákal,“ jak se demonstrující vyjádřili. „Protesty budou pokračovat do té doby, dokud se něco viditelného nestane, takže za čtyři týdny opět na viděnou,“ rozloučila se Machoninová.

První protestní akce Studentské iniciativy se uskutečnila loni v květnu a do konce roku jich proběhlo ještě dalších pět. Během nich donesli studenti na Úřad vlády petici proti prodeji kostela, kterou podepsalo téměř tři tisíce lidí. „Protestovat chodí hlavně studenti a veřejnost, která se zajímá o kulturní dění. Poprvé nás bylo kolem osmdesáti, teď už to klesá,“ popsala Fedrová. Vrchní ředitel sekce ministra kultury Milan Kupka zaslal v říjnu 2006 iniciativě dopis, ve kterém konstatuje, že NK při prodeji nepochybila a že ministerstvo akceptuje stávající majetkoprávní vztahy.

Kostel sv. Michala měl původně sloužit jako depozitář Národní knihovně, která objekt spravovala. Tento záměr se ale nikdy nenaplnil. Knihovna kostel v první polovině devadesátých let pronajala soukromé firmě, která ho komerčně využívala pořádáním různých show a večírků; turisti v něm navštěvovali strašidelnou prohlídku „St. Michael's Mystery“. V roce 2005 NK kostel prodala dosavadnímu nájemci za přibližně 46 milionů korun, aby získala peníze na vlastní opravy.

Podrobnosti najdete na stránkách Studentské iniciativy.