Tim Burton spadl do králičí nory. S Wasikowskou a Deppem

San Diego - Alenka v říši divů bude dalším filmem režiséra Tima Burtona. Film, který na motivy knihy Lewise Carrolla upravila scenáristka Linda Woolvertonová, představil Burton minulý týden na komiksovém setkání Comic-Con v San Diegu. Ve svém novém snímku, natáčeném technologií 3D, sází režisér především na příběh a vizuální efekty. O něco starší Alenku hraje australská herečka Mia Wasikowska, v dalších rolích se představí Helen Bonham Carterová, Anne Hathawayová nebo Johnny Depp.

Na Deppovi, jenž se objevil i v jiných Burtonových filmech, například Střihoruký Edward nebo Karlík a továrna na čokoládu, si Burton cení prý zvláště toho, že do každé role přinese něco nového.

„V Alence jsou ostatní postavy většinou zobrazovány jen jako vyšinuté, bez dalších jiných vlastností, a myslím, že se Johnnymu podařilo vtisknout této vyšinutosti i trochu lidský rozměr. Snažíme se, aby každá postava byla bláznivá trochu jinak, a Johnny je v tomhle opravdu dobrý. Možná proto, že je sám trochu blázen,“ prohlásil režisér.

Natáčení bylo podle jeho slov pro herce i pro štáb občas trochu vyčerpávající, protože kvůli chybějícím kulisám ztráceli pojem o tom, který film vůbec točí. Většina záběrů byla totiž nasnímána před takzvaným zeleným plátnem - kvůli počítačovým efektům. Alenka v říši divů bude kombinací animovaného a hraného filmu s technologií motion capturing, která byla použita například ve snímku Polární expres.

Burton se pustil do adaptace jedné z nejpopulárnějších knih anglické literatury, protože snad nikdy neviděl film o Alence, který by se mu líbil. „Starší filmy většinou ukazují Alenku jako poněkud pasivní holčičku, kolem níž defilují různé bláznivé postavy. Pokusili jsme se to přetvořit do filmového příběhu, který je nějakým způsobem emotivní a má smysl,“ vysvětlil Burton. Do kin má být jeho film uveden v březnu 2010.

  • Alenka v říši divů zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101121.jpg
  • Johnny Depp ve filmu Toma Burtona Alenka v říši divů zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101125.jpg
  • Anne Hathaway (Bílá královna) ve filmu Toma Burtona Alenka v říši divů zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101127.jpg
  • Helen Bonham Carterová ve filmu Toma Burtona Alenka v říši divů zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101124.jpg
Vydáno pod