Plzeňané se hrnou na Dona Juana

Plzeň - V rámci projektu Divadelní léto pod plzeňským nebem se po roce od svého premiérového uvedení na dočasnou letní scénu plzeňské Proluky vrácí Don Juan. Inscenaci, kterou nastudoval režisér Vilém Dubnička s Viktorem Limrem v hlavní roli, zhlédlo loni více než 3000 diváků, všechna představení byla vyprodána. Letos je situace podobná, vyprodáno je všech pět repríz odehrávajících se od 27. do 31. července.

Letošní Divadelní léto pod plzeňským nebem zahájilo premiérou Gogolova Revizora, kterého vidělo před plzeňskou radnicí na náměstí Republiky od 28. června do 12. července 4500 lidí. Reprízování inscenace Dona Juana je vlastně z důvodů divácké poptávky. „Vloni jsme divákům, na které se nedostalo, slíbili, že Dona Juana zopakujeme. Naším cílem je vždy vytvořit původní inscenaci, ušitou na míru zajímavému prostoru v centru Plzně. Historické hradby v Proluce se ukázaly pro Dona Juana jako stvořené,“ uvedl režisér Vilém Dubnička.

„Don Juan je jedna z mých oblíbených her a režiséra Dubničku jsem si řádně prověřil, takže titulní roli v jeho inscenaci jsem přijal velmi rád. Ani minutu jsem neváhal,“ uvedl představitel Dona Juana Viktor Limr v rozhovoru pro Český rozhlas. Obsazení je složeno z herců různých divadel, dokonce z různých měst. „Byl jsem hrozně rád, že se na jevišti mohu setkat s herci, se kterými bych jindy asi těžko hrál. Zkoušení bylo velmi zajímavé a hraní pod širým nebem beru jako takovou letní odpočinkovou záležitost. Tím, že je to venku a v létě, necítím až takovou zodpovědnost jako během sezony v kamenném divadle, i když tedy nikdo nic zde nešidí. Je to hlavně o atmosféře,“ přiblížil letní účinkování Limr. 

S Donem Juanem se do Plzně vrací pražský herec Jan Přeučil jako Don Luis, otec Dona Juana. Dále se diváci mohou těšit na plzeňské herce Zdeňka Rohlíčka, Antonína Procházku mladšího, Štěpánku Křesťanovou, Janu Kubátovou, Bronislava Kotiše, Michala Štěrbu, Františka Dvořáka a Ivana Říhu.

Podle vedoucí projektu Marcely Mašínové je už všech pět představení Dona Juana vyprodáno či rezervováno. „Hodinu před každým představení - tedy ve 20:00 - ale budeme uvolňovat nevyzvednuté rezervace,“ řekla Mašínová.

  • Divadelní léto v Plzni zdroj: regionplzen.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101059.jpg
  • Don Juan zdroj: regionplzen.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101063.jpg
  • Don Juan zdroj: regionplzen.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101062.jpg