Rusalka je připravena dojmout diváky na točně

České Budějovice - Premiéra hvězdně obsazené opery Rusalka Antonína Dvořáka v pátek jistě potěší milovníky opery na otáčivém hledišti na českokrumlovském zámku. Druhá premiéra bude následovat v sobotu. Pod taktovkou dirigenta Metropolitní opery v New Yorku Johna Keenana v kvalitních alternacích se v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov bude tato inscenace hrát až do středy 29. července. V první alternaci se předvedou kromě jiných Julie Makerovová (USA) - Rusalka, Aleš Briscein (ČR) - Princ, Martin Gurbal´(Slovensko) - Vodník, Andrea Kalivodová - Ježibaba, Eva Urbanová - Cizí kněžna.

Pro hvězdy českého i světového operního nebe je zpěv před točnou výjimečným zážitkem. Téměř pohádkové prostředí zámecké zahrady podle nich ideálně dotváří příběh plný nadpřirozených jevů. „Obsazení je to skutečně báječné. Myslím si, že v některých případech je výjimečně dobré,“ řekl režisér Rusalky Josef Průdek. Vysvětlil, že pro umělce je práce před publikem, které se otáčí, mimořádně náročná, protože pro ně znamená značnou fyzickou zátěž.

„Je někdy obtížné part zazpívat v naprostém klidu, neb zpěv je záležitost dechové techniky. A k tomu teď přistupují i několikasetmetrové běhy, s kterými nepočítali,“ uvedl režisér. Na začátku zkoušení sólisté tvrdí, že se to nedá zvládnout. Po dvoutýdenním zkoušení ale zjistí, že zpěv udýchají i s během kolem točny.

„Je to něco, co jsem ještě nezažila, tak trochu kombinace kina a opery. Musím ale přiznat, že je to docela fyzicky namáhavé,“ uvedla představitelka Rusalky Julie Makerovová.

„Byl jsem hodně mile překvapený, zvuk se tady dobře nese. Moc se mi tu líbí,“ prozradil tenorista Allan Glassman z Metropolitní opery v New Yorku, který v sobotní premiéře zpívá Prince.

„Vlastně jsem nic podobného ještě nedělal. Je to opravdu unikátní. Otáčivé hlediště je jedinečný divadelní prostor, který jinde na světě nenajdete,“ zdůraznil dirigent John Keenan, který dále prozradil, že největší starosti měl předem z toho, kde je umístěn orchestr, který hraje z letohrádku Belárie. „Jeho zvuk se ale prý line prostorem stejně libě jako v Carnegie Hall,“ komentoval na závěr. 

V sobotu se mohou diváci těšit na Rusalku sólistky Národního divadla Dany Burešové, Prince tenoristy Allana Glassmana, Vodníka slovenského pěvce Jozefa Benciho, Ježibabu sólistky Jihočeského divadla Dagmar Volfové a Cizí kněžnu v podání Alison Bolshoiové.

Rusalka je koprodukčním představením Jihočeského divadla a Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, které bylo připravováno několik měsíců dopředu.

  • Z inscenace na otáčivém hledišti v Českém Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100536.jpg
  • Z inscenace Rusalky na otáčivém hledišti v Českém Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100539.jpg