Darjanin: Střetu zájmů se nedopouštím

Praha - Nový ředitel České filharmonie (ČF) Vladimír Darjanin čelí po zamýšleném odvolání ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy další kritice - jako pořadatel festivalu Dvořákova Praha pronajímá sály v Rudolfinu sám sobě. Navíc mladým lidem ke vstupence na festival slibuje bonus, volný vstup do Galerie Rudolfinum, aniž by to konzultoval s ředitelem galerie. Darjanin své aktivity nepovažuje za střet zájmů, hodlá ve vedení festivalu zůstat. Odstoupí jen z komerčních společností.

„Když jsem se začal ucházet o funkci generálního ředitele, řekl jsem, že zůstanu intendantem festivalu Dvořákova Praha,“ řekl dnes Darjanin. Druhý ročník festivalu Dvořákova Praha se uskuteční v srpnu v Rudolfinu, kde ČF sídlí a pronajímá koncertní prostory. Po Darjaninově nástupu do funkce se objevily spekulace, že by mohl jako ředitel ČF a současně pronajímatel jejích prostor festivalu Dvořákova Praha upravit podmínky pronájmu ve prospěch svého festivalu. Na červnové tiskové konferenci ale slíbil, že bude dodržovat ceny pronájmů síní a podmínky, jako mají ostatní pronajímatelé.
 
Díra v zákoně?

„Striktně ze zákona tady střet zájmů nevidím, podle mého názoru se tady jedná o tu pověstnou díru v zákoně - každý laik tady ten střet zájmů vidět musí,“ míní advokát Jan Černý. „Situace, kdy si šéf dvou subjektů například pronajme sál sám sobě, je více než názorná,“ dodává. „I na ministerstvu kultury je to ošetřeno tak, že až do úrovně ředitele odborů nesmějí podnikat ve stejné oblasti, jako je kultura,“ připomíná Marta Smolíková z Otevřené společnosti.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Darjanin oponuje, že díky festivalu přicházejí do pokladny Rudolfina peníze. „Můžeme se přestěhovat přirozeně do Obecního domu, ale Rudolfinum by tak přišlo o několik milionů korun,“ říká šéf filharmonie. „Na západě je naprosto běžné, že ředitel orchestru zároveň vede festival,“ dodává.

Z ostatních společností musí Darjanin vystoupit do konce července. „Udělám to v nejbližší možné době, nejpozději do konce září 2009,“ uvedl. 
 
O galerii bez galerie 

„Jestliže soukromá agentura nabízí jako bonus výsledky práce státní galerie, která je financována ministerstvem kultury, tak to v pořádku není,“ vyjádřil se ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma k nabízení volného vstupu do galerie při zakoupení vstupenky na festival Dvořákova Praha lidmi mladšími 26 let. Vstupenky navíc mladí lidé moc nevyužijí - hlavní výstava zde totiž končí dříve, než začíná festival.

Darjanin působí podle obchodního rejstříku v několika společnostech, mimo jiné ve společnosti Akademie klasické hudby, která Dvořákovu Prahu pořádá, či v produkční společnosti DaDa. Z vedení agentury DaDa PR v minulých dnech již odstoupil, jak řekl. V internetové verzi rejstříku dnes ještě Darjanin v této společnosti jako jednatel figuroval.

Ze zákona o střetu zájmů vyplývá, že veřejný funkcionář nesmí využívat svého postavení k nabytí jakékoli osobní výhody. Pokud by veřejný funkcionář vykonával jinou činnost, jež by podle zákona o střetu zájmů byla neslučitelná s výkonem činnosti veřejného funkcionáře, musí ukončit tuto činnost nejpozději do tří měsíců ode dne účinnosti zákona o střetu zájmů. Ministerstvo spravedlnosti to uvádí bez ohledu na konkrétní organizaci a jména.