Policie prý Jacksonovu smrt vyšetřuje jako zabití

Los Angeles - Losangeleská policie prý vyšetřuje nedávné úmrtí popového zpěváka Michaela Jacksona jako zabití. Informoval o tom server TMZ.com s odvoláním na své policejní zdroje. Kriminalisté se podle nich zaměřují na lékaře Conrada Murrayho, který "králi popu" údajně předepsal anestetikum, jež ho zřejmě usmrtilo.

Zdroje serveru uvedly, že hlavní příčinou smrti padesátiletého umělce pravděpodobně byl lék Propofol tišící bolest. Existuje prý dostatek důkazů o tom, že právě Murray Jacksonovi poskytoval například ampulky s lékem či stojan pro infúze. Murrayho právník nechtěl vyvrátit ani potvrdit, že jeho klient Propofol předepisoval.

Policisté mezitím podle agentury AP kontaktovali i výrobce léku, společnost Teva Pharmaceuticals. Firma zároveň stáhla několik desítek tisíc ampulek léku z trhu, protože dvě kontaminované dávky způsobily několika pacientům zdravotní potíže, uvedla AP. Mezi špatnými dávkami a vyšetřováním ale podle ní není souvislost. Propofol se obvykle nitrožilně podává pacientům, kteří musejí být v narkóze při chirurgických operacích či jiných procedurách.

Policie také vyslechla odbornici na výživu Cherilyn Leeovou, jež pro Jacksona pracovala. Žena již dříve uvedla, že zpěvák v měsících před svou smrtí vyžadoval utišující léky. Přestože mu je neposkytla, zřejmě je podle ní sehnal jinde. Nyní jí prý policisté při výslechu řekli, že na umělcově těle byly stopy po injekční jehle. Leeová, která Jacksonovi dávala vitamíny a další výživové doplňky, si ale sama žádných nevšimla.

Jackson byl jednou z nejúspěšnějších osobností populární hudby všech dob. Jeho desky se prodávaly po desítkách milionů kusů. V posledních letech jeho popularita poněkud klesla, ale jeho skon zájem o jeho nahrávky znovu oživil. Smrt ho 25. června překvapila v době, kdy se připravoval na nové turné.