Galerijní vlak s fotografiemi Wima Wenderse se vydává na cestu

Praha - Speciální galerijní vlak vysílá na cestu už potřetí fotografická galerie Leica Gallery Prague. Putovní vlak zavítá během téměř půl roku do 16 českých a moravských měst.

Letos budou k vidění fotografie režiséra Wima Wenderse a jeho ženy Donaty. Wenders se totiž kromě filmu (Nechoď klepat na dveře, Million Dollar Hotel, Tak daleko, tak blízko!, Nebe nad Berlínem, Buena Vista Social Club aj.) věnuje fotografii a poezii. Právě jeho dva filmy Million Dollar Hotel a Buena Vista Social Club jsou ústředním tématem výstavy.

Proč vybrali organizátoři zrovna Wenderse? „Každý rok chceme ukázat něco jiného; dnes se nejčastěji vystavují válečné fotografie nebo sociální dokumenty. Chceme lidem představit světovou tvorbu, kam Wim Wenders určitě patří,“ uvedla ředitelka galerie Leica Gallery Prague a duchovní matka projektu Galerie ve vlaku Jana Bömerová.

Výstava je umístěna ve třech vagonech, přestavěných na galerii. První část představuje fotografie pořízené během natáčení filmu The Million Dollar Hotel, který Wenders natočil podle předlohy zpěváka U2 Bona Voxe. Na fotografiích jsou zachyceni hlavní představitelé filmu Milla Jovovichová a Jeremy Davies. K vidění jsou i Bonovy texty – jak v angličtině, tak přeložené do češtiny.

Díky druhé části expozice mají návštěvníci možnost poznat atmosféru Kuby – tak jak byla zachycena ve Wendersově dokumentu Buena Vista Social Club. Fotografie v každém vagóně doplňuje hudba z příslušného filmu. Autory snímků poznáte snadno: Donata fotila černobíle, Wim barevně.

Expozici doprovází projekt Každý z nás je umělec, letos s tématem Moje rodina. Autor nejlepší fotografie zachycující narození dítěte, oslavy Vánoc, svatbu, setkání příbuzných nebo jakýkoliv jiný „rodinný“ snímek, vyhraje cestu na Kubu. Fotografie budou shromažďovány ve virtuální galerii a hodnotit je bude veřejnost i odborná porota.

Náklady na vlakovou výstavu se vyšplhaly ke třem milionům korun. České dráhy šly do projektu mimo jiné proto, aby dokázaly, že kromě lidí a nákladu dokáží přepravovat i kulturu.

V Praze bude expozice přístupná na Hlavním nádraží od 5. do 22. dubna, a to od 10:00 – 22:00 hodin; vlak poté zamíří do Hradce Králové, Pardubic, Olomouce a dalších měst. Svoji pouť zakončí v Ústí nad Labem.

V roce 2005, kdy vyrazil na cestu první vlak, navštívilo výstavu fotografií dělníků „Workers“ od Sebastiaa Salgada ve 33 městech přes 63.000 diváků. O rok později vidělo fotografie Antonina Kratochvila v devíti městech 45.000 návštěvníků.

Vystavovat ve vlaku se galerie rozhodla jednoduše proto, že neměla jiné prostory. Galerie Leica působila od roku 2002 v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě. V roce 2004 jí ovšem správa Hradu neprodloužila smlouvu o pronájmu. Příští rok ukončí galerie sérii výstav čtvrtým putováním.

Galerii ve vlaku můžete navštívit na těchto nádražích:
Praha 5. 4. – 22. 4.
Hradec Králové 24. 4. – 1. 5.
Pardubice 3. 5. – 6. 5.
Olomouc 8. 5. – 13. 5.
Ostrava 15. 5. – 20. 5.
Brno 24. 5. – 3. 6.
Jihlava 5. 6. – 10. 6.
České Budějovice 12. 6. – 17. 6.
Jindřichův Hradec 19. 6. – 24. 6.
Karlovy Vary 27. 6. – 8. 7.
Plzeň 10. 7. – 15. 7.
Uherské Hradiště 20. 7. – 29. 7.
Mladá Boleslav 1. 8. – 5. 8.
Děčín 7. 8. – 12. 8.
Lovosice 14. 8. – 19. 8.
Ústí nad Labem 21. 8. – 26. 8.