Může se estébák zamilovat? Odpoví film Pouta

Praha - Do komunistického Československa roku 1982 zavedou diváky Pouta, film režiséra Radima Špačka, jehož natáčení právě finišuje. Snímek je natáčen podle původního scénáře Ondřeje Štindla a jeho hlavní zápletkou je touha příslušníka tajné policie po dívce, která je milenkou ženatého disidenta. Politika nehraje ve filmu žádnou zvláštní roli, středobodem všeho dění je spíše snaha o únik z pasti režimu.

Pouta představují životy pěti postav, které spojuje touha po úniku ze socialismu a z pasti vlastních životů. Každý však uniká po svém a naděje se stane hlavním nástrojem tragické zkázy. „Ta hlavní postava je kupodivu estébák, který prochází jakousi podivnou vnitřní transformací, která jemu ani jeho okolí nepřinese nic dobrého a možná má nějaký tragický význam,“ prozradil Štindl.

Na přehlídku známých herců se však diváci těšit nemohou. V hlavních rolích se představí herec hradeckého Klicperova divadla Ondřej Malý, dále Luboš Veselý či Kristina Farkašová. „Nechtěli jsme tam mít moc herce, kteří jsou okoukaní a kteří hrají v každém druhém českém filmu, vsadili jsme na jména, která budou třeba známá a slavná až za pár let,“ poznamenal Špaček.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Film Pouta, který koprodukuje Česká televize, lze řadit na pomezí thrilleru a komorního milostného příběhu. Na jeho premiéru v českých kinech se mohou diváci těšit v únoru příštího roku.