Ceny Alfréda Radoka: nejvíce nominací získala Mozartova opera La clemenza di Tito

Divadelní ceny Alfréda Radoka už znají své nominace. Nejvíce jich posbírala Mozartova opera La clemenza di Tito z Národního divadla. V anketě byla nominována hned čtyřikrát - v kategorii nejlepší inscenace, mužský i ženský herecký výkon a scénografie.

Dvaašedesát českých a slovenských kritiků zasedlo, aby vybralo nejlepší divadelní inscenace a herecké výkony loňské sezony. „Sezona byla bohatá, událo se toho hodně a čeští kritici nevědí, koho vybrat, jak je toho hodně,” uvedl šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král.

Mezi čtyřmi nominovanými inscenacemi se letos neobjevilo žádné pohybové divadlo. Kritici do kategorie Nejlepší inscenace vybrali pouze činoherní představení, a to maňáskovou verzi Tří mušketýrů z plzeňského Divadla Alfa, Mozartovu operu La clemenza di Tito uvedenou v Národním divadle, Shakespearova Hamleta z Dejvického divadla v Praze a Pitínského inscenaci Smrt Hippodamie v Městském divadle Zlín.

Na Radokovu cenu za herectví byli nominováni americká mezzosopranistka Kate Aldrichová, Helena Dvořáková, Pavla Tomicová, Michal Čapka, Martin Finger a rakouský tenorista Johannes Chum.

Titul Divadlo roku může získat Dejvické divadlo, Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie a brněnských scény Divadlo Husa na provázku a Divadlo U stolu.

Na vítězství v kategorii Česká hra roku 2006 má naději Iva Klestilová za texty Standa má problém a Má vlast, Tři Mušketýři Tomáše Dvořáka a hra Karla Steigerwalda Horáková x Gottwald.

Za scénografii jsou nominováni David Marek, Karl-Ernst Herrmann a Jakub Kopecký, za hudbu Vladimír Franz, Petr Kofroň a Zuzana Lapčíková.

Na talent roku pak byl nominován herec Rosťa Novák, dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský alias autorsko-režijní duo Skutr, herečka Ivana Uhlířová a pěvkyně Ivana Veberová.

Letos bude podruhé udělena mimosoutěžní cena diváků za nejlepší zážitek z divadelního představení, které mělo premiéru v loňském roce. Diváci mohou hlasovat do 15. března na stránkách www.cenyalfredaradoka.cz.

Ceny budou slavnostně předány v přímém přenosu České televize v sobotu 31. března v pražském Divadle v Dlouhé.

Vydáno pod