Martinů je fenomenální, připomíná výstava

Praha - Život i dílo světoznámého skladatele českého původu Bohuslava Martinů přibližuje výstava Fenomén Martinů, kterou otevřelo České muzeum hudby. Návštěvníci se mohou do konce října nechat vtáhnout do umělcova života prostřednictvím uměleckých děl, fotografií a mnoha ukázek inscenací jeho děl. Výstava je součástí rozsáhlého projektu Martinů Revisited, jemuž se velkou měrou bude věnovat i nadcházející mezinárodní hudební festival Pražské jaro.

„Jeho osud je exemplárním příkladem života kosmopolitního emigranta, který trávil většinu svého života mimo hranice svojí vlasti,“ říká autorka výstavy konané při příležitosti 50. výročí od umělcova úmrtí Kateřina Maýrová. Návštěvníci si projdou prostředím, kterým se skladatel pohyboval, od rodné Poličky, přes studium na pražské konzervatoři, dramatický útěk z okupované Paříže v roce 1941 až po exil ve Švýcarsku, kde v roce 1959 zemřel, aniž by se směl podívat do své vlasti.

Auta, rukopisy, fotografie

„Společně jsme chtěli skutečně návštěvníka zatáhnout do života Bohuslava Martinů, ukázat mu ten podivuhodný příběh, který svým životem naplnil,“ říká ředitelka muzea Dagmar Fialová. Na návštěvníky čekají auta, která ve 30. letech projížděla ulicemi Paříže, čeští malíři, kteří za života Bohuslava Martinů tvořili, nebo surrealistická koláž, připomínající francouzské moderní umělecké směry.

Výstava představuje také rukopisy významných hudebních děl, kupříkladu
balety Istar, Špalíček nebo Kuchyňská revue, opery Hry o Marii, Julietta
aneb Snář, Ariadna nebo Památník Lidicím. Přináší kolekci dobových fotografií a autorovy korespondence s významnými českými i světovými osobnostmi československé a zahraniční kulturní politiky první republiky. Krátkými audiovizuálními dokumenty se věnuje baletům a operám Martinů a jejich ztvárnění na české i zahraniční scéně od premiér do současnosti.

Expozici provází program složený z koncertů a přednášek, informace zde.

Ve zmenšené formě putuje výstava při příležitosti českého předsednictví EU po českých centrech v zahraničí, navštívila již Berlín, Paříž a Londýn. Výročí Bohuslava Martinů je zařazeno mezi témata UNESCO pro období let 2009-2010.