Odcházení v Moskvě nakonec diváky ulovilo

Moskva – Věhlasné moskevské divadlo Na Tagance uvedlo dnes večer hru Václava Havla Odcházení v podání hradeckého Klicperova divadla pod režijním vedením Andreje Kroba. Českého režiséra ještě před představením uvítal před zaplněným hledištěm režisér moskevského divadla Jurij Ljubimov. Krob byl prý přesvědčen, že hra má co říci i ruskému publiku, přesto byl na jeho reakci zvědavý. Odezva diváků byla zpočátku vlažná, na závěr ale zazněl velký aplaus.

„Moje zkušenost je, že první dějství je vždycky přijímáno spíše vlažně, teprve pak hra dostává gradace. Nebylo to proto pro mě ničím novým ani překvapivým, ale čekal jsem právě na ta místa, která jsou rozhodujícími pro potvrzení odezvy publika, a když přišla, měla odezvu podobnou jako třeba v Čechách,“ uvedl Krob k reakci ruských diváků.

„V Rusku jsou také jistě potíže s přicházením a odcházením, ale zcela jiného druhu. Přichází se a odchází jiným způsobem,“ poznamenal k tématu Havlovy hry, kterým je odchod z vysoké politiky a náhlá ztráta všech výhod a moci. „V Moskvě se asi spíš člověk carem rodí a jako car umírá,“ dodal žertem.

Krob v Moskvě nahradil hlas autora živým hercem, aby ponechal na divácích, zda Havel osobně do představení zasahuje. „Tato hra, pro mne nezvykle, pouští režiséra do hry, a tak jsem si také zaexperimentoval,“ vysvětlil proč se pro změnu oproti jiným uvedením Odcházení rozhodl.

Moskva není prvním zahraničním jevištěm, kde se Odcházení hrálo, svou zahraniční premiéru si odbylo v září v Londýně. Od té doby bylo uvedeno také například v Polsku nebo na Slovensku. Zatím naposledy – kromě Moskvy – 25. dubna v německých Cáchách, kde se Havel prvního německojazyčného uvedení své hry osobně zúčastnil. Německé publikum Odcházení ocenilo ovacemi ve stoje.

Inscenaci uvede v Moskvě ještě v úterý. Hrána bude, stejně jako dnes, v češtině se simultánním tlumočením do sluchátek. Vlasta Smoláková z moskevského Českého centra, která přišla s nápadem na hostování Klicperova divadla Na Tagance, uvedení Odcházení v ruštině nevidí jako příliš nadějnou.

Ačkoliv je Ljubimov přítelem Václava Havla, který před dvěma lety do moskevského divadla zavítal na oslavy režisérových devadesátin, sám dělá představení s jinou poetikou. Havlovy divadelní hry ale obdivuje: „Havel má velkou vnímavost pro to, co se děje kolem nás. Mám k němu velkou důvěru i respekt.“