Inbal: Pracovat můžu i s tím, kdo není ideální

Praha - Vladimír Darjanin mě musí podporovat ze všech sil první dvě sezony, tu třetí jsem ochotný podporovat zase já jeho, aby mohl realizovat své nápady, uvedl nový šéfdirigent České filharmonie Eliahu Inbal, na čem se s novým generální ředitelem orchestru dohodli. Inbal se své funkce ujme na podzim, Darjanin usedne do ředitelského křeslea za pár týdnů. Jejich spolupráce ale vázne už nyní. Jasné jen není, kvůli čemu přesně.

Místo šéfdirigenta ČF čeká na svého majitele od ukvapeného odstoupení Zdeňka Mácala na podzim 2007. Darjaninův předchůdce Václav Ridelbauch nového dirigenta dlouho hledal, nakonec podepsal tříletou smlouvu s Izraelcem Eliahu Inbalem. Darjanin krátce po svém jmenování prohlásil, že chce pana Inbala ujistit, že platí vše, co je domluveno. Po vzájemném setkání ale bylo najednou všechno jinak.

Vzdušné zámky

„Jsme generačně každý úplně jinde. Mentálně, lidsky, jsme se prostě nepotkali, takže se snažíme udělat jakýsi kompromis,“ vysvětlil nový ředitel. Bude prý usilovat o změnu smlouvy, pod druhou a třetí sezonu by se rád „podepsal“. První už je naplánována.

Darjaninova slova označil Inbal za vzdušné zámky. „Mentalita nebo generační rozdíly, vůbec tomu tak není. On se musí naučit se mnou pracovat. Na setkání jsme zjistili dvě věci: Za prvé zůstanu tři roky, to nejde změnit, zadruhé jsem velmi otevřený, a pokud by měl nějaké nápady, rád ho podpořím. On ale musí podporovat také mě,“ uvedl dirigent.

Se smlouvou nic nehne

Jinými slovy: Bude se snažit o co nejlepší spolupráci s Darjaninem, on by se měl snažit o co největší podporu Inbala. Se smlouvou na tři roky ale nic nehne. „Nevím, kde je vlastně problém generálního ředitele,“ prohlásil Inbal. „Věděl, jak se věci mají, byl jsem jmenován šéfdirigentem dřív než on ředitelem. Nemusel tuto pozici přijmout,“ domnívá se.

Darjanin pro něho sice taky není prý ztělesněním ideálního ředitele, ale nepřísluší mu říkat, že by chtěl jiného, stejně jako Darjaninovi nepřísluší zpochybňovat uzavřenou smlouvu. „Ta platí a zpochybnit nejde,“ uzavřel s tím, že vzájemné nesympatie by spolupráci bránit neměly.